Köttbullar, Pelle Johanssons recept

158 röster
35 min
4

Hela världen gillar goda köttbullar och i Sverige vill vi ha köttbullarna som här, med kryddpeppar och nejlikor. Servera gärna med klassisk gräddsås, pressgurka, potatispuré och lingon.

Épice riche är Tore Wretmans variant på den klassiskakryddblandningen fyra kryddor och innehåller muskot, vitpeppar,kryddpeppar, kryddnejlika.

Visa mer
35 min
4
4 portioner

Du behöver

Köttbullar

  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 300 g nötfärs
  • 200 g fläsk- eller kalvfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk senap
  • 2 tsk épiche riche (muskot, vitpeppar,kryddpeppar, kryddnejlika)
  • 0,5 tsk lökpulver
  • salt och peppar
  • en nypa socker
  • olja och smör, till stekning

Potatispuré

  • 400 g potatis
  • 1 dl mjölk
  • smör
  • salt och peppar

Servering

  • klassisk gräddsås
  • lingonsylt
  • pressgurka
  • persilja

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blötlägg ströbrödet i mjölken och grädden och låt dra i 10 minuter,. Blanda samman färsen med övriga ingredienser i en annan bunke.
  2. Blanda ner det svällda ströbrödet i färsenblandningen. Rulla till små köttbullar och stek i olja och smör.
  3. Potatspuré
    Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den med en potatispress.
  4. Värm mjölken och vispa ner den tillsammans med potatisen. Tillsätt en klick smör och smaka av med salt och peppar.
  5. Servering
    Servera köttbullarna med potatispurén, gräddsås, lingonsylt och pressgurka. Garnera med lite persilja.
15 november 2010

Fler goda recept