Köttbullar, Pelle Johanssons recept

35 min
4
Köttbullar, Pelle Johanssons recept2
Foto: TV4

Hela världen gillar goda köttbullar och i Sverige vill vi ha köttbullarna som här, med kryddpeppar och nejlikor. Servera gärna med klassisk gräddsås, pressgurka, potatispuré och lingon.

Épice riche är Tore Wretmans variant på den klassiskakryddblandningen fyra kryddor och innehåller muskot, vitpeppar,kryddpeppar, kryddnejlika.

15 november 2010
35 min
4

Du behöver

Köttbullar

  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 300 g nötfärs
  • 200 g fläsk- eller kalvfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk senap
  • 2 tsk épiche riche (muskot, vitpeppar,kryddpeppar, kryddnejlika)
  • 0,5 tsk lökpulver
  • salt och peppar
  • en nypa socker
  • olja och smör, till stekning

Potatispuré

  • 400 g potatis
  • 1 dl mjölk
  • smör
  • salt och peppar

Servering

  • klassisk gräddsås
  • lingonsylt
  • pressgurka
  • persilja

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blötlägg ströbrödet i mjölken och grädden och låt dra i 10 minuter,. Blanda samman färsen med övriga ingredienser i en annan bunke.
  2. Blanda ner det svällda ströbrödet i färsenblandningen. Rulla till små köttbullar och stek i olja och smör.
  3. Potatspuré
    Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den med en potatispress.
  4. Värm mjölken och vispa ner den tillsammans med potatisen. Tillsätt en klick smör och smaka av med salt och peppar.
  5. Servering
    Servera köttbullarna med potatispurén, gräddsås, lingonsylt och pressgurka. Garnera med lite persilja.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Skärbrädor från kända varumärken

Skärbrädor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept