Lättlagad lax med ugnsrostade rotfrukter och citronsås

koket.se
Lättlagad lax med ugnsrostade rotfrukter och citronsås
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Lättlagad lax med ugnsrostade rotfrukter och citronsås

13 ingredienser

40 m

Ugnsbakad lax med fänkålsdoftande rotfrukter och en enkel citron- och dillsås. Perfekt vardagsmat à la Tommy Myllymäki.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar lax (à 150 g)
  • 4 rödbetor, delade
  • 12 potatisar, delade
  • 8 jordärtskockor, delade
  • 2 msk stött fänkålsfrö
  • 0,5 fänkål
  • olivolja

Sås

  • 1 citron, skal och ev lite saft
  • 1 kruka dill, finhackad
  • 1 dl majonnäs
  • 1,5 dl gräddfil
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Lägg skockor, rödbeta och potatis på en plåt eller i en ugnsform, smaksätt med fänkålsfrö, olja och salt. Baka i ugn 200 grader i ca 40 minuter.
  2. Hyvla fänkålen tunt och lägg i kallt vatten. Toppa rotfrukterna/rätten med fänkål vid servering.
  3. Krydda laxen med salt och olja och baka i ugn 200 grader ca 5-10 minuter.
  4. Rör samman alla ingredienser till såsen.