Saffranstårta med mandelbotten

Saffranstårta med mandelbotten
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Saffranstårta med mandelbotten

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagad julmat och julgodis

10 ingredienser

Saffranstårta med kanel- och mandelbotten är en fryst tårta med riktigt juliga smaker av saffran, kanel och kardemumma. /Maud Onnermark
Receptet finns med i kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet är beräknat för 1 tårta, 10–12 bitar.

Läs mer om

Lättlagad julmat och julgodis

Ingredienser

Mandelbotten

  • 150 g sötmandel
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 3 äggvitor

Saffransparfait

  • 0,5 förp saffran [0,5 krm]
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk kardemumma, stött

Garnering

  • hallon, lätt tinade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda finstött saffran och grädde.
  3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  4. Smörj formen.
  5. Finhacka mandeln med socker och kanel i matberedare eller mal den i mandelkvarn och blanda med socker och kanel.
  6. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner mandelsockret.
  7. Bred ut smeten i formen.
  8. Grädda på andra falsen nerifrån ca 25 minuter.
  9. Vispa äggulor och florsocker pösigt.
  10. Tillsätt kardemumman.
  11. Vispa saffransgrädden och vänd ner i äggsmeten.
  12. Bred ut smeten jämnt på den kalla mandelbottnen.
  13. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 3 timmar.
  14. Har den stått länge i frysen bör den tempereras en stund före servering. Garnera med lätt tinade hallon.