Saffranstårta med mandelbotten

Saffranstårta med mandelbotten
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Saffranstårta med mandelbotten

40

14 steg att laga

10 ingredienser

Saffranstårta med kanel- och mandelbotten är en fryst tårta med riktigt juliga smaker av saffran, kanel och kardemumma. /Maud Onnermark
Receptet finns med i kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet är beräknat för 1 tårta, 10–12 bitar.

Läs mer om

Lättlagad julmat och julgodis


Ingredienser

Mandelbotten

  • 150 g sötmandel
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 3 äggvitor

Saffransparfait

  • 0,5 förp saffran [0,5 krm]
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk kardemumma, stött

Garnering

  • hallon, lätt tinade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda finstött saffran och grädde.
  3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  4. Smörj formen.
  5. Finhacka mandeln med socker och kanel i matberedare eller mal den i mandelkvarn och blanda med socker och kanel.
  6. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner mandelsockret.
  7. Bred ut smeten i formen.
  8. Grädda på andra falsen nerifrån ca 25 minuter.
  9. Vispa äggulor och florsocker pösigt.
  10. Tillsätt kardemumman.
  11. Vispa saffransgrädden och vänd ner i äggsmeten.
  12. Bred ut smeten jämnt på den kalla mandelbottnen.
  13. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 3 timmar.
  14. Har den stått länge i frysen bör den tempereras en stund före servering. Garnera med lätt tinade hallon.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer