Kesellakaka med russin

Kesellakaka med russin
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Kesellakaka med russin

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagad julmat och julgodis

15 ingredienser

Kakan passar att servera på glöggfesten. Den är också god som dessertkaka med t ex hallon eller björnbär. /Maud Onnermark - Receptet finns med i kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet är beräknat för 1 kaka, 10-12 bitar.

Läs mer om

Lättlagad julmat och julgodis

Ingredienser

Mördeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,75 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg (stora)
  • 2 förp kvarg (à 250 g)
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl russin
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mandelspån

Servars med

  • Hallon (eller andra bär)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

Mördeg

  1. Blanda vetemjöl, bakpulver och socker i matberedare.
  2. Tillsätt smöret i bitar och sedan ägget.
  3. Kör ihop till en deg.
  4. Kavla ut degen på mjölat bord och klä en smord och mjölad form med degen.
  5. Tryck fast degen vid kanten och ställ formen i kylen.

Fyllning

  1. Rör smör och socker med elvisp.
  2. Vispa ner äggen ett i taget, kesella, grädde, russin, citronskal och vaniljsocker.
  3. Häll massan i den degklädda formen.
  4. Strö på mandelspån och grädda ca 40 minuter på nedersta falsen i ugnen.
  5. Servera gärna med hallon eller andra bär.