• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Kesellakaka med russin

13 röster
Kesellakaka med russin
Foto: Ulrika Pousette

Kakan passar att servera på glöggfesten. Den är också god som dessertkaka med t ex hallon eller björnbär. /Maud Onnermark - Receptet finns med i kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet är beräknat för 1 kaka, 10-12 bitar.

Läs mer om

Lättlagad julmat och julgodis


Du behöver

Mördeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,75 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg (stora)
  • 2 förp kvarg (à 250 g)
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl russin
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mandelspån

Servars med

  • Hallon (eller andra bär)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mördeg
    Blanda vetemjöl, bakpulver och socker i matberedare.
  3. Tillsätt smöret i bitar och sedan ägget.
  4. Kör ihop till en deg.
  5. Kavla ut degen på mjölat bord och klä en smord och mjölad form med degen.
  6. Tryck fast degen vid kanten och ställ formen i kylen.
  7. Fyllning
    Rör smör och socker med elvisp.
  8. Vispa ner äggen ett i taget, kesella, grädde, russin, citronskal och vaniljsocker.
  9. Häll massan i den degklädda formen.
  10. Strö på mandelspån och grädda ca 40 minuter på nedersta falsen i ugnen.
  11. Servera gärna med hallon eller andra bär.
15 december 2010