Lättbakad laxtartar med sojadressing och balsamstekt vattenmelon

Lättbakad laxtartar med sojadressing och balsamstekt vattenmelon
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lättbakad laxtartar med sojadressing och balsamstekt vattenmelon

12 ingredienser

Här träffas två ovanliga rätter – och tycke uppstår. Vem har nånsin tänkt på att steka vattenmelon? Men den blir faktiskt en idealisk partner till den mäktiga laxtartaren.

Ingredienser

portioner
  • 300 g laxfilé, finputsad
  • 4 ostron, fines de claire
  • 200 g vattenmelon
  • 2 msk olivolja, till stekning och pensling
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk balsamvinäger

Marinad:

  • 1,5 dl japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk inlagd ingefära, finhackad (sushiingefära)
  • 2 msk kapris, hackad
  • 2 msk olivolja

Till dekoration:

  • 1,5 dl plockad vattenkrasse (eller små salladsblad)

Gör så här

  1. Tärna laxen i 2 x 2 cm stora kuber och salta dem lätt. Smörj en plåt med olivolja och lägg bitarna på plåten. Ställ in plåten i kall ugn och ställ in temperaturen på 60 °. Baka i ugnen i 5–10 minuter, tiden kan variera, det viktiga är att laxen bara blir ljummen på ytan, ca 37 °. Ställ sedan laxen i kylen.
  2. Blanda soja, senap, gari, kapris och olivolja till marinaden och låt den dra några minuter. Skär vattenmelonen i 2 1⁄2 x 2 1⁄2 cm stora kuber. Stek melontärningarna runt om i olivolja, tillsätt socker och avsluta med balsamvinäger. Fördela melontärningarna på fyra assietter och låt svalna något.
  3. Lägg ostronen ett och ett med den platta sidan upp i en handduk. Greppa ostronet ordentligt med ena handen med hjälp av handduken och lirka in kniven i skarven mellan skalen. Skär sedan av muskeln inne i ostronet, så att det kan öppnas. Dofta på ostronet och känn att det luktar fräscht av hav. Peta bort eventuella skalrester och lossa ostronet försiktigt från den lilla sega muskeln. Placera laxkuberna bredvid melonen och toppa med ostron. Skeda marinaden över laxen och ostronet och dekorera med vattenkrasse eller små sallatsblad.