Strömmens röda guld

Strömmens röda guld
Foto: TV4

Strömmens röda guld

Av: Lasse - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

40 min

Strömmens röda guld är lax i tre olika former toppade med kungslaxrom.

Denna förrätt kan förberedas i god tid före serveringen.
**
Dryck till maten**
Mantlerhof Risling 2004, Kremtal Österrike. Artnr 98644.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 dl dupuylinser
  • 100 g gravad lax
  • 100 g kallrökt lax
  • 100 g lax, rå
  • 0,5 dl gräslök, finskuren
  • 1 msk dijonsenap
  • svartpeppar, grovmalen (efter smak)
  • 4 skivor pumpernickel, bröd

Till servering

  • 1 förp kungslaxrom
  • 8 gräslöksstrån, hela
  • rucolasallad

Gör så här

  1. Koka linserna i saltat vatten tills de börjar att mosa sig.
  2. Skär laxen i små små bitar, max 5 x 5 mm stora.
  3. Skär gräslöken i ringar, max 1 mm stora.
  4. Blanda bönor, lax, och senap i en skål.
  5. Smaka av med svartpeppar.
  6. Använd stansringar, 4 stycken, med 6 cm diameter.
  7. Stansa ut brödet och låt brödet bilda botten i stansformen.
  8. Fyll stansformarna med laxblandningen, packa väl.
  9. Ställ i kylen minst 30 minuter.
  10. Förbered fyra tallrikar med ruccolasallad.
  11. Tryck ur stansformarna underifrån och rulla ”tornen” i den finskurna gräslöken.
  12. Ställ på salladsbädden.
  13. Garnera med kungslaxrom och de hela gräslöksstråna.