Läs chatten med Per Morberg

Läs chatten med Per Morberg

Här kan du läsa hela chatten med Per Morberg från fredagen. Han svarar på frågor om skådespelariet, matlagningen och sina bekräftelsebehov.


Ove08: Hej Per! Vad får dig att brinna för maten? Kan inte slita mig från dina program och din passion för att göra ett annorlunda matprogram. Tack för dina program.
Per Morberg: hej! Att laga mat är att leva. Det är en svår fråga att svara på. Det är lättare att svara på om jag gillar blått eller gult, såklart.

Hanna: Vilken är din favoritefterrätt? Så vill jag också säga att du är en super bra skådespelare! :)
Per Morberg: Pavlovatårtan ligger bra till. Jag gillar också smultron på ett strå, och vildhallon med hemlagad vaniljglass med flarn som man gjort själv. Marängsviss gillar jag också. jag har barnsmak!

Mia: Ett bra tips för att få lagomt löskokta ägg (utan äggkokare)
Per Morberg: Det beror på äggets storlek, jag har forskat mycket i det här med ägg. Jag lägger ett ägg i en normal kastrull i kallt vatten, ställer äggklockan påi tio minuter och 45 sekunder. Man får en aning fast, krämig äggula och en fast vita.
Hasse T: Hej Per! Jag tänkte bara uttrycka min glädje över att det finns så starka personligheter som du. Det kostar på att vara sån, folk har så många åsikter om de som sticker ut. Tack för att du sätter färg och krydda på ett liv fullt av för många grå ängsliga möss!
Per Morberg: Tack, det var rart sagt! Jag är nog ängsligare än vad du tror, men jag försöker visa motsatsen.

Guggo: Det är skönt att se att det finns en kopia av sig själv där ute. Recept är bra att ha i bakhuvudet, så man har lite koll vad man ska göra. Sen är det fingertoppskänsla. Från min sida är det ett litet grävlingsröj. Det ska vara skoj och det är det från din sida, all respekt och heder.
Per Morberg: Tack! Det var fin sagt!

Mia: Hej! Du kommer väl fortsätta ha kvar ditt matlagningsprogram framöver?
Per Morberg: Fråga Åsa Sjöberg här på TV4, men jag hoppas det.

lin: hur många barn har du?
Per Morberg: 5 barn.

Anna-Lena: Vad dricker vi till vitlöksgratinerade sniglar?
Per Morberg: Rött vin, eller Alsace.

Ove: Hej Per! Har du någon kockutbildning i botten eller är du självlärd pp grund av ett stort intresse för matlagning? Varifrån får du all inspiration? Tack för riktigt bra program!! Frugan hälsar!!
Per Morberg: Jag är utbildad på Hotell- och restaurangskolan i Kristineberg. Det är föregångaren till Hasselbackens anrika restaurangskola, som numera ligger vid Globen.

Clarence...: Jag blir inspirerad och på bra humör efter att skådat din matlagning... Hemma smakar ju alltid bäst, men vad tycker du om kvalitén på dom svenska medelkrogarna... Själv blir jag nästan alltid besviken på maten, men drinkarna går ju ner.....
Per Morberg: Jag håller med. Allting produceras så snabbt i dag och det gör att smakerna utarmas många gånger både med kött, fisk och grönsaker.

Jenny: Hej Per. Jag tycker om att titta på ditt program för du har en så härlig stil. Är du alltid så självsäker som du verkar och gör som du tycker och låter det bli som det blir? Eller är det bara så man ofta uppfattar dig?
Per Morberg: Jag är bra på att spela mig själv.

Marcus: Först och främst vill ja säga tack för ett grymt matprogram! Härligt att se dig laga mat, kan inte slita mig! p.s kan inte du vara med i Beck-filmerna igen? Du gjorde en riktigt bra roll där! PLUS; fixa så att Rederiet visas i repris! haha. All respekt!
Per Morberg: Jag blev utsparkad därifrån och Marie Göransson blev chef. så, det vi får se.

carl..: ha vi snart kanin på matbordet även i svergie??
Per Morberg: Det har vi nog redan, även om det inte är så vanligt. Kanin är vanligt i Europa - och på Gotland.

Thomas: hej per!! kan man hyra in dig till 50 års kalas??
Per Morberg: Mejla mig på min hemsida!

Görgen Grönberg: Bra program Per! Jag har inte sett alla, men lagar du ofta vilt? Jag lagar ofta med viltfärs. Vad är ditt bästa recept på viltbiffar? Jag brukar ha crème fraice, ägg, potatismjöl, kryddor, en massa krossade enbär. Vad tror du om Att koka dess i öl? Brukar annars bara ha en massa smör. ps. 5 barn, mycket bra!
Per Morberg: Jag brukar ha grädde, smörslungad lök ett ägg eller två, beroende på satsens storlek. Skorpmjöl, 1 tsk fransk senap, tamarisoja, salt och peppar och lite fläskfärs att blanda ut med. Det blir saftigare då.

Görgen: Får en vanlig Svensson ta din autograf om han skulle se dig på stan? Likaså, kommer du signera din nya bok någonstans?
Per Morberg: Jag ska signera på massa ställen snart. Angående autograf så kan du kolla min hemsida, jag kan fixa det där.

Micke: Har du några fler kokböcker på g? Det är helt underbart att se på när du lagar mat med den känsla, stil och humor som du har. Allt ser så gott ut och du gör det med sån lätthet att man inte kan undgå att bli inspirerad och vilja slänga sig framför kastruller och stekpannor. Tack för ett helt perfekt matprogram.
Per Morberg: Det första är inte ens släppt ännu, men nästa bok blir förmodlingen en bok om jakt.

Peter: Kommer du att signera din bok i skåne?
Per Morberg: Inte omöjligt. Vi får se.

carl..: har du ofta trassel med chefen??
Per Morberg: Nej, tvärtom.

Heléna: Varför har du mest fått spela elak i dina roller?
Per Morberg: Jag har ju inte det. 85% har varit icke elaka karaktärer, men oftast minns folk de elaka av någon anledning..

Martin: Om du ska laga en pastarätt, vilken lagar du helst och varför?
Per Morberg: Jag gör helst spaghettii bolognese, det är fantastiskt gott. Jag gör det i världsklass!

paula: Hej Per! Ikväll ska jag laga en middag till min kära familj och vi har en massa älgkött i frysen som jag tänkte göra något kul med och undrar om du har något tips samt på någon passande efterrätt? Tack, du är grym! :D
Per Morberg: Pavlovatårtan jag gjorde i Nyhetsmorgon i morse funkar bra.

Bailys: Hej Per, jag brukar alltid se på ditt program '' vad blir det för mat'' det tycker jag är jätteintressant och roligt! I hur många år har du lagat mat? Och hur många år är dina 5 barn?
Per Morberg: Sedan 10-årsåldern, jag började jättetidigt. Jag har alltid tyckt att det är roligt med mat.

cattis: Hej Per! Din mat är oftast väldigt vällagad, men vad slänger du ihop när du har ont om tid?
Per Morberg: En pasta är med kaljohansvamp och grädde, parmesanost, tagliatelle och nymald svartpeppar på. Det funkar alltid.

Suzanne: Hej Per. Råvarorna är ju så viktiga. Handlar som så många andra på olika Ica men det blir bara värre och värre. Speciellt kött i plast (hate it). Kan inte ni kockar som syns klaga lite mer?
Per Morberg: Jag är jättebra på att säga vad jag tycker om mathållningen och hel- och halvfabrikat och djurhållning och sånt. Jag tycker att jag ägnar halva mina program åt att skälla på sånt som inte görs på riktigt.

Marie: är det mest du som lagar mat hemma?
Per Morberg: Ja, det är faktiskt det, fast min fru lagar väldigt god mat också.

caroline: Jag kollar mkt på dina matprogram, och tycker du gör jätte god mat. Vad kan du rekomendera till middag ida fredag? (:
Per Morberg: Varför inte göra en skånsk kalops?

Nicole: Finns de någon möjlighet att äta mat lagad av dig någon gång?
Per Morberg: Jag åtar mig sådana uppdrag. Men då får du kontakta Anna Byström på Hi Entertainment.

Hans: En enkel fråga. Vad ska jag laga till middag idag? Har en begränsad matbudget på 100:- om dagen. Samma problem varje dag. Vad ska man äta? Är ensamstående.
Per Morberg: Långkok, högrev och fransyska och sånt, morötter och lök, tomatpuré, salt, peppar. Låt det koka länge.

HELEN: Hejsan. Jag och min familj tittar på dina program varje vecka, när du är på tv då är det heligt hemma. Fortsätt i samma stil, det är kul och underhållande. Vore det inte på sin plats att du får ett program till jul, jag menar du lagar olika rätter fram till självaste julafton. Min dotter skrev brev till dej för en tid sedan och föreslog att du skulle laga mat till farfars jaktlag i torsby, hon väntar ivrigt på svar. Lycka till i fortsättningen, Mvh Helen Patric och Alva
Per Morberg: Många gör julbord, men det är sant, jag har inte gjort någonting kring jul, men det kanske jag gör någon dag.

Marie: vad är en romanstisk frukost för dig?
Per Morberg: Champagne.

Anette: Hej Per & tack för ett fantastiskt program. Äter du helst välstekt eller blodigt kött?
Per Morberg: Det beror på om köttet är välhängt och mört, då äter jag det gärna blodigt. I annat fall kan det lika bra vara. Råvaran är det viktigaste.

Bejja: Jag funderar på att ge din nya kokbok till min pojkvän som är ett stort fan av din matlagning och snits i köket. När signerar du i Sthlm?
Per Morberg: Jag är NK nästan lördag 7 mars, klockan 14.00. I övrigt, kolla Bonnier Faktas hemsida, www.bonnierfakta.se

suzanne: vad lyssnar du på för musik om du får välja?
Per Morberg: Jazz och pianokonsterter, visor. Jag gillar soul och bögdisco om man ska dansa. Och Marvin Gaye.

Decibelle: Tjena värsta grymma kocken! Är vanliga buljongtärningar tabu i ditt kök?
Per Morberg: Ja.

Guggo: Måste bara ställa en matrellaterad fråga. Jag drar upp en hel del gös på fiskespö. Dom jag tar upp och ska käka, blir det oftas dubbelpanering. Hur skulle du göra med färsk gösfile? Det går och göra så mycket.. Själv skulle jag bara köra rågmjöl, salt och peppar och mycket smör. Köra upp såsen med färsk dragon och grädde. Men det är ju så mycket viljor runt omkring.
Per Morberg: Så skulle jag också göra. Det låter alldeles utmärkt. Du verkar ha en god smak.

Harry: Kan man ta något annat än vitt bröd till toast?
Per Morberg: Surdegsbröd är alltid godare.

eva-karin klint: hej jag undrar om du släkt med tommy körsberg? för du är lik honom.
Per Morberg: Nej jag inte släkt med Tommy Körsberg, men jag tycker väldigt mycket om Tommy Körberg.

Yvonne Pira: Hej! Per. Hur gör du lappkojsen? Hälsningar Yvonne Pira.
Per Morberg: Jag är inte tillräckligt bra på att säga hur man gör det, men salt kött och potatismos och ett måste är inlagda rödbetor och en hårdbrödsmörgås och mjölk.

Yvonne Pira: Hej! Per. Brukar du göra lappkojs hur gör du den hoppas det här kommer med. Kommer du att vara med i någon kärleksfilm du har fin utstrålning så dig vill jag se. Hälsningar Yvonne Pira.
Per Morberg: Hej Yvonne, är det Bengts Yvonne som skojar med mig? I så fall puss och kram.

Magnus Zettergr: Hej Per! Kollar på dig varje vecka. Du älskar ju husmanskost, kan du inte laga Pitepalt någon gång. Jag är kock själv men jag har aldrig lagat det.
Per Morberg: Jag har heller aldrig lagat pitepalt. Jag vet inte hur man gör, men jag har ätit det och det är jättegott.

Mikael H: Hej Per, tittade på dig nu på Nyhetsmorgon och jag och min sambo tycker att du är lika charmig som vanligt! Har du något bra tips på någon vegetarisk rätt som brukar vara uppskattad?
Per Morberg: I min nya kokbok finns det en sallad som heter Arabisk bönsallad som innehåller kikärtor. Nyttig, frisk och fräsch. Rekommendabel.

Göta: Finns surdegsbröd att köpa färdigt eller bör man baka det själv?
Per Morberg: Baka själv, det blir godast. Nu är chatten avslutad och jag tackar för mig! Det var jätteroligt att få svara på era fina frågor.