Lantbröd med ajvar2

Podravka ajvarbröd
Foto: Angelica Söderberg

Lantbröd med ajvar2

8 ingredienser

45 m

Ett riktigt gott lantbröd som blir extra saftigt och smakrikt tack vare ajvar från Podravka. 

Ingredienser

portioner lantbröd
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 förp jäst
  • 1 msk salt
  • 5 msk Podravka ajvar mild
  • 3 tsk honung
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 l vatten, fingervarmt
  • 1 msk rosmarin
  • 1 krm flingsalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll i fingervarmt vatten och en msk salt och blanda försiktigt tills jästen har löst upp sig helt.
  2. Blanda i honungen och olivoljan i det fingervarma vattnet, blanda.
  3. Sikta ner mjölet i bunken och rör om så att det inte bildas klumpar. Tillsätt så mycket mjöl att degen inte klibbar och att den släpper från kanten.
  4. Knåda degen och kavla sedan ut den till ca 1 cm tjocklek. Smeta ut ajvar på degen, och strö över rosmarin och flingsalt. (Om du önskar ha fler ingredienser, oliver, nötter, ost, frukt - toppa med dem här).
  5. Rulla, tvista och fläta sedan ihop degen, se till att det inte blir luftbubblor.
  6. Låt brödet jäsa under duk i ca 30 minuter. Grädda sedan i 225 grader i 25-30min.
TIPS!
Edin Dzemat

Vill du ha fler tips på ajvar?

[Se när kocken Edin Dzemat lagar enkla rätter med ajvar!](https://www.koket.se/edin-dzemats-basta-tips-med-ajvar)