Langos med citronmarinerad rödlök, räkor, västerbottensost och löjrom

Langos med citronmarinerad rödlök, räkor, västerbottensost och löjrom
Foto: TV4
Emma Håkansson
Emma Håkansson

Langos med citronmarinerad rödlök, räkor, västerbottensost och löjrom

Av: Emma Håkansson

Från: Sveriges mästerkock

20 ingredienser

75 m

Krispigt och saftigt friterat potatisbröd som toppas med citronmarinerad rödlök, färska räkor, vitlöksolja, västerbottenost, dillsås och löjrom. En langos som har allt!

Ingredienser

portioner

Langosbröd

  • 1,5 potatis, kokt
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 l frityrolja
  • 1 dl vetemjöl special, till utbakning

Citronmarinerad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,5 citron, saften av
  • 1 dl vatten

Dillsås

  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl färsk dill
  • citron, zest

Vitlöksolja

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl matolja
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • 2-3 dl Västerbottensost
  • 300 g färska räkor, skalade
  • 1 dl löjrom
  • dillkvist

Gör så här

  1. Börja med att koka potatisen mjuk. Låt kallna något och riv ner potatisen på den grövre sidan på ditt rivjärn.
  2. Rör ut jästen i vattnet. Ha i den rivna potatisen, salt och mjölet. Arbeta degen till en slät, ganska lös deg. Låt jäsa 45 minuter.
  3. Skär rödlöken och låt den ligga i en skål tillsammans med vatten och citronsaft.
  4. Blanda gräddfil, dill och citronzest.
  5. Hacka vitlöken fint, blanda med matolja och salt.
  6. Riv västerbottensosten och skala räkorna.
  7. När degen jäst klart, ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 delar. Kavla ut varje del och låt jäsa ytterligare 10 minuter.
  8. Hetta upp olja under tiden i en kastrull, till ca 175 grader. Fritera bröden ca 3 minuter på varje sida, de ska bli gyllenbruna.
  9. Pensla på vitlöksoljan på bröden och ha på alla tillbehör. Toppa med dillkvist. Servera genast!