Långkål

långkål
Foto: tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Långkål

8 ingredienser

30 min

Långkål är ett gott inslag på julbordet. Grönkål kokas i skinkspad för att sedan blir krämig av grädde.

Ingredienser

  • 3 grönkålsstånd
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 1 msk honung
  • 2 l buljongvatten/skinkspad
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 dl blandade nötter, hackade, till garnering

Gör så här

  1. Repa bladen från den grova mittnerven.
  2. Strimla bladen.
  3. Skölj och koka sen de strimlade bladen i spadet i ca 20 min.
  4. Slå av vattnet.
  5. Fräs löken i smör i en stekpanna och sen i med grönkålsbladen.
  6. Tillsätt honung och balsamvinäger och låt det steka ett tag.
  7. Slå på grädde och låt det koka ihop.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Koka ihop och servera.
  10. Garnera med hackade nötter.