Lammstek med brynt smör och rosmarin

Lammstek med brynt smör och rosmarin
Foto: Dante Zia
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Lammstek med brynt smör och rosmarin

5 ingredienser

2 h

Det här är en julfavorit hemma hos familjen Zia! Lamm med brynt smör och rosmarin = buonissimo! /Dante

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1-1,5 kg lammstek (gärna med ben)
  • 50 g smör, till stekning
  • 150 g smör, att brynas
  • 0,5 kruka rosmarin
  • salt

Gör så här

Lamm

  1. Sätt på ugnen på 135 grader.
  2. Skär ett rutnät över lammstekens fettkappa. Värm en stekpanna med smör i.
  3. När smöret tystnat och pannan är riktigt varm steker du på lammstekens alla ytor. Ytorna ska få rejält med färg.
  4. Placera lammsteken på ett galler på en ugnsplåt. Stoppa in plåten i ugnen. Köttet är klart när innertemperaturen är 56-58 grader. Det tar ca 1,5 timme.

Brynt smör

  1. Smält smör på medelhög värme tills smöret är brynt. Det är brynt när det doftar nötigt och när “bubblorna” försvunnit. Lägg i en rosmarinkvist under tiden smöret smälter. Ta sedan ut kvisten.

Servering

  1. Skiva upp lammet. Salta och peppra. Ringla över brynt smör och garnera med rosmarin.