Lammstek med bakad tomat, sparris, sauterad lök och ramslökssmör

Lammstek med bakad tomat, sparris, sauterad lök och ramslökssmör
Foto: Tv4
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Lammstek med bakad tomat, sparris, sauterad lök och ramslökssmör

33 ingredienser

1 h

Lyxig och god huvudrätt på lammstek med bakad tomat, sparris, sauterad lök med ramslökskapris och ramslökssmör.

Ingredienser

portioner

Lammstek

  • 500 g lammstek benfri
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 g färsk timjan
  • olivolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

bakade tomater

  • 250 g tomat, olika färger
  • 15 g kallpressad rapsolja
  • 10 g schalottenlöksvinäger
  • 2 g salt
  • 1 klyfta vitlök
  • timjan

Sauterad lök med ramslökskapris

  • 2 gula lökar
  • 10 g schalottenlöksvinäger
  • 2 g salt
  • 1 msk ramslökskapris, går bra med vanlig kapris

Ramslökssmör

  • 250 g smör, normalsaltat och rumstempererat
  • 10 g vitlök
  • 10 g schalottenlök
  • 1 tsk pernod
  • 1 tsk cognac
  • 1 msk vitt vin
  • 15 g persilja
  • 15 g ramslök
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 salt

Tillbehör

  • 4 gröna sparrisar
  • buskkrasse
  • 50 g ramslöksblad
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lammstek

  1. Salta och peppra lammet.
  2. Bryn köttet hårt i panna först i stekpanna med olivolja.
  3. Tillsätt smör, vitlök och timjan, ös köttet.
  4. Lägg lammet i en ugnssäker form. Baka av i ugn på 120 grader till en innertemperatur på 54 grader.

Bakade tomater

  1. Lägg tomater i en form. Slå på olja, vinäger, salt och peppar.
  2. Riv vitlök och tillsätt tillsammans med timjan.
  3. Baka i ugn 125 grader 10 minuter.

Sauterad lök med ramslökskapris

  1. Finhacka löken.
  2. Sautera/mjukgör löken i smör.
  3. När löken är mjuk tillsätt vinäger och salt.
  4. Hacka kaprisen och tillsätt i löken.

Ramslökssmör

  1. Mixa vitlök och schalottenlök i matberedare.
  2. Lägg i Persilja och ramslök, mixa 30 sekunder.
  3. Tillsätt senap, vittvin, konjak och pernod.
  4. Sedan smör, lite i taget.
  5. Mixa slät och smaka av med salt.
  6. Kyl i önskar form eller lägg i skål.

Tillbehör och servering

  1. Stek den gröna sparrisen i olivolja i en panna tills den är mjuk men har en liten kärna kvar.
  2. Tillsätt ramslöken så att den fortfarande har lite spänst kvar.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Garnerna med buskkrasse.