Lammstek med äppel- och rosmarinsås

Foto: Köket.se
Lammstek med äppel- och rosmarinsås
9 ingredienser
30 min + 1 h i ugnen
En ljuvlig lammstek med pigg äppel- och rosmarinsås. Servera med Briska Demi Sec Sauvignon Blanc & Gröna Äpplen för den ultimata smakkombinationen! Passar perfekt till påsk - eller varför inte till söndagsmiddag?
Ingredienser
- 1 kg lammstek, urbenad
- 1 kruka rosmarin
- 3 klyftor vitlök
- 100 g smör
- 1 grönt äpple
- 2 msk kalvfond
- 2 dl vatten
- 5-10 droppar citron
- 0,5 msk majsstärkelse
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Rulla ihop lammsteken och bind upp med stekgarn. Salta och peppra.
- Stek i en panna med olja tills den fått fin färg runt om. Klicka ner smöret, vitlöksklyftor och en kvist rosmarin i pannan. Ös köttet några vändor med smöret.
- Lägg lammet i en ugnssäker form och i ugnen tills innertemperaturen är 60 grader, ca 45-60 minuter. Låt lammsteken vila i aluminiumfolie minst 30 minuter före servering.
- Skiva upp äpplet. Stek i pannan med smöret från lammet tills äppelbitarna fått lite färg. Lyft ut alla äppelbitar utom 1-2 st.
- Häll i kalvfond och vatten i pannan. Tillsätt en kvist rosmarin och låt såsen puttra i ca 5 minuter. Smaka av med citronsaft. Det är gott om såsen är lite syrlig, det bryter av fint mot det söta äpplet.
- Lyft ur vitlök, rosmarinkvistar och äppelbitar. Tillsätt majsstärkelse utblandat i 1 msk vatten. Låt puttra tills såsen tjocknat.
- Skiva upp lammet och lägg på ett serveringsfat tillsammans med äppelbitarna. Häll såsen på äppelbitarna och dekorera med lite rosmarin.
TIPS!