Lammstek med äppel- och rosmarinsås

Lammstek med äppel- och rosmarinsås

9 ingredienser

30 min + 1 h i ugnen

En ljuvlig lammstek med pigg äppel- och rosmarinsås. Servera med Briska Demi Sec Sauvignon Blanc & Gröna Äpplen för den ultimata smakkombinationen! Passar perfekt till påsk - eller varför inte till söndagsmiddag?

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lammstek, urbenad
  • 1 kruka rosmarin
  • 3 klyftor vitlök
  • 100 g smör
  • 1 grönt äpple
  • 2 msk kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 5-10 droppar citron
  • 0,5 msk majsstärkelse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rulla ihop lammsteken och bind upp med stekgarn. Salta och peppra.
  3. Stek i en panna med olja tills den fått fin färg runt om. Klicka ner smöret, vitlöksklyftor och en kvist rosmarin i pannan. Ös köttet några vändor med smöret.
  4. Lägg lammet i en ugnssäker form och i ugnen tills innertemperaturen är 60 grader, ca 45-60 minuter. Låt lammsteken vila i aluminiumfolie minst 30 minuter före servering.
  5. Skiva upp äpplet. Stek i pannan med smöret från lammet tills äppelbitarna fått lite färg. Lyft ut alla äppelbitar utom 1-2 st.
  6. Häll i kalvfond och vatten i pannan. Tillsätt en kvist rosmarin och låt såsen puttra i ca 5 minuter. Smaka av med citronsaft. Det är gott om såsen är lite syrlig, det bryter av fint mot det söta äpplet.
  7. Lyft ur vitlök, rosmarinkvistar och äppelbitar. Tillsätt majsstärkelse utblandat i 1 msk vatten. Låt puttra tills såsen tjocknat.
  8. Skiva upp lammet och lägg på ett serveringsfat tillsammans med äppelbitarna. Häll såsen på äppelbitarna och dekorera med lite rosmarin.
TIPS!