Lammracks med potatiskroketter och rosmarinsky

POPULÄRT
Lammracks med potatiskroketter och rosmarinsky
Foto: TV4
Lotta Öström
Lotta Öström

Lammracks med potatiskroketter och rosmarinsky

Av: Lotta Öström

Från: Sveriges mästerkock

22 ingredienser

En rustik och lyxig rätt på lammrack med vitlök och rosmarin, friterade kroketter med Västerbottensost och en rödvinssås med tydlig smak av rosmarin.

Ingredienser

portioner

Kroketter

  • 4 potatisar (stora)
  • 1 dl Västerbottensost
  • 1 äggula
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • 5 dl frityrolja

Lammracks

  • 400 g lammrack
  • olivolja
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • salt
  • peppar
  • ett par kvistar rosmarin
  • en rejäl klick smör

Rödvinssås

  • 2 dl rött vin
  • 2 msk oxfond
  • 1 kvist rosmarin
  • 0,5 rödlök
  • en rejäl klick smör
  • vitpeppar
  • salt

Servering

  • 2 blad grönkål

Gör så här

  1. Börja med att skala och koka potatisen.
  2. Gnid in lammracksen med lite olivolja, krossad vitlök, salt, peppar och ett par kvistar rosmarin. Stek lammet i smör tills det fått fin färg. Sätt in i ugnen på 150 grader och stek tills innertemperaturen är 54 grader.
  3. Koka ihop vinet med fond, lök och rosmarin. Låt reducera tills hälften återstår. Sila bort lök och rosmarin och ställ åt sidan.
  4. Pressa den kokta potatisen ner i en bunke. Blanda i riven Västerbottensost, salt, äggulan samt lite av pepparn. Rör om och forma till bollar.
  5. Rulla bollarna först i mjölet sedan i ägget och allra sist i pankoströbrödet.
  6. Fritera kroketterna gyllenbruna i frityrolja (ca 180 grader).
  7. Fritera grönkålsbladen fint krispiga.
  8. Värm på rödvinssåsen och rör ner en klick smör. Smaka av med salt och peppar.
  9. Skär upp lammet och lägg upp på tallrikar tillsammans kroketterna, rödvinssåsen och den friterade grönkålen.