Lammracks med jordärtskockskräm och gremolata med hasselnötter

Lammracks med jordärtskockskräm och gremolata med hasselnötter
Foto: Valio

Lammracks med jordärtskockskräm och gremolata med hasselnötter

19 ingredienser

Smakrika och saftiga lammracks med en gräddig jordärtskockskräm och gremolata på hasselnötter. En perfekt rätt till påsk eller som en lyxig helgmiddag.

Ingredienser

portioner

Lammracks

  • 2 lammracks
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 msk Valio Eila™ laktosfri smör
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 1 krm salt (efter smak)
  • 1 krm peppar (efter smak)

Jordärtskockskräm

  • 600 g jordärtskocka
  • 200 g palsternacka
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl Valio Eila™ laktosfri vispgrädde
  • 0,5 citron (efter smak)
  • 1 krm salt (efter smak)
  • 1 krm peppar (efter smak)

gremolata

  • 1 dl hasselnötter, rostade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 msk olivolja
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 krm flingsalt (efter smak)

Gör så här

Lammracks

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Torka av racksen och putsa om det behövs. Salta.
  3. Stek racksen i en panna så de får fin färg och lägg sedan upp dem i en ugnsfast form.
  4. Peppra och gnid in köttet med krossade vitlöksklyftor.
  5. Hacka rosmarinen grovt och gnugga in lammet med kryddorna.
  6. Stoppa in en termometer i mitten på en av racksen och ugnsbaka till en innertemperatur på 57 grader för ett rosa kött.

Jordärtsskockspuré

  1. Skala och skär ner palsternackan och skockorna i grova bitar och lägg i ugnsfast form med tillsammans med vitlöken och olivoljan.
  2. Ugnsbaka i 200 grader tills det är mjukt, ca 20-30 minuter.
  3. Lägg över i en bunke och mixa med stavmixer, späd med grädden till bra konsistens. Smaka av med lite citron salt och peppar.

Gremolata

  1. Finhacka hasselnötterna och blanda med övriga ingredienser.
  2. Servera lammracksen med jordärtskockskrämen och gremolatan.