Lammlägg med chokladsås

Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Lammlägg med chokladsås

14 ingredienser

4 h

Underbara lammlägg där smaken förhöjs med hjälp av mörk choklad.

Ingredienser

  • 2 msk olja
  • 2 lammlägg
  • 50 g stjälkselleri, finhackad
  • 50 g rödlök, finhackad
  • 50 g morot, finhackad
  • 20 g aji panca pasta
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 dl rött vin
  • 4 dl kalvfond
  • 30 g koriander, finhackad
  • 1 stjärnanis
  • 20 g mörk choklad 70 %
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Gnid in lammläggen med olja och krydda med salt och peppar, bryn runt om i panna med ev. ytterligare olja.
  2. Ta upp läggen och tillsätt selleri, rödlök, morot, chilipasta och vitlök i pannan fräs på medelvärme tills löken mjuknat utan att ta färg, ca 10 minuter.
  3. Tillsätt fond, vin och koriander, sjud i två minuter och smaka av med svartpeppar.
  4. Placera lammläggen i en gjutjärnsgryta och häll över vätskan samt stjärnanisen.
  5. Låt läggen sjuda under lock i minst tre timmar, i ugn på 125° eller i en slow cooker.
  6. Ta upp läggen, ta bort stjärnanisen och koka ner såsen tills den blir trögflytande, stäng av värmen och rör ner chokladen.