Lammkotletter med hasselbackspotatis, rödvinssås och örtsmör

Lammkotletter med hasselbackspotatis, rödvinssås och örtsmör
Foto: TV4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Lammkotletter med hasselbackspotatis, rödvinssås och örtsmör

32 ingredienser

2 h

Fint stekta lammkotletter, hasselbackspotatis, sparris, kantareller, rödvinssås och kryddsmör. Klassiskt och lika gott varje gång!

Ingredienser

portioner

Lammkotletter

  • 600 g lammkotletter med ben
  • salt
  • peppar
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • smör, till stekning

Rödvinsås

  • 1 schalottenlök
  • 4 dl rött vin
  • 2 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 4 kantareller
  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör

Hasselbackspotatis

  • 12 små fasta potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • smör
  • salt
  • timjan

Örtsmör

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1 kruka persilja
  • 1 msk rosmarin, hackad
  • 1 msk timjan, hackad
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

panko

  • 0,5 dl pankoströbröd
  • 0,5 dl torkad svamp

Servering

  • 4 gröna sparrisar
  • 12 kantareller

Gör så här

Rödvinssås

  1. Börja med att bena ut lammkotletterna. Lägg kotletterna åt sidan till senare. Fräs benen tillsammans med schalottenlök och kantareller. Tillsätt vatten så det täcker benen, lägg i timjan. Låt sjuda under 1 timme eller så lång tid du har på dig. Sila av och tillsätt vinet. Reducera ner tills såsen börja tjockna. Smaka av med salt och peppar.

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär små täta snitt ner i potatisen, utan att skär igenom. Lägg potatisarna på en ugnsfast form, klicka på smör samt timjan. Baka i ugnen på tills potatisen är mjuk rakt igenom, ca 40 minuter.

Örtsmör

  1. Ugnsbaka 2 av 3 vitlöksklyftor med skal i ugnen på 160 grader tills dessa är mjuka. Skala vitlöken och lägg ned den tillsammans med smöret i en bunke. Hacka örterna fint och tillsätt i smöret. Vispa smöret och tillsätt crème fraiche. Salta och peppra efter smak samt pressa i lite av den sista vitlöksklyftan. Låt stå rumstempererat fram tills servering.

Panko

  1. Rosta panko i en torr panna så att det får färg. Mixa panko tillsammans med den torkade svampen.

Lammkoteletter

  1. Smält smör i en stekpanna. Tillsätt vitlök, timjan och rosmarin. Stek kotletterna till en innertemperatur på 52 grader. Låt vila upp till 55-58 grader.

Servering

  1. Smörstek sparris samt kantareller.
  2. Servera precis som du vill. Men glöm inte att toppa potatisen med panco/svampmjölet.