Lammkorv med rotsakspytt och rosmarinmajonnäs

Lammkorv med rotsakspytt och rosmarinmajonnäs
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Lammkorv med rotsakspytt och rosmarinmajonnäs

15 ingredienser

40 m

Korv och pytt är inte bara vardagsmat. Här är ett riktigt festrecept på pytt med fin lammkorv, rotsaker, majonnäs smaksatt med rosmarin och serverad med rödvinsbräserad surkål.

Recept ur boken Korvboken : om och med korvar från Stensåkra Charkuteri & Deli

_
_

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 8 Stensåkra lammkorvar
  • 800 g blandade rotsaker (palsternacka, morot, rotselleri, potatis eller dylikt)
  • 5 kvistar timjan
  • 1 äggula
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ca 2 dl naturell rapsolja
  • 5 kvistar rosmarin
  • 400 g surkål
  • 1 dl rött vin
  • smör, till stekning
  • rörsocker
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • morot, för garnering (eller palsternacka)

Gör så här

  1. Skala och tärna alla rotfrukterna i fina små tärningar. Koka upp lättsaltat vatten och förväll tärningarna i cirka 5 minuter. Häll av vattnet.
  2. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Lägg i rotfrukterna när smöret slutat fräsa, dra ned värmen till medelvarm. Vänd runt då och då. Salta, peppra och strö över repade timjansblad.
  3. Vispa under tiden ihop äggula med dijonsenap och vitvinsvinäger. Vispa därefter i rapsoljan droppvis till en tjock majonnäs. Repa bladen från rosmarinkvistarna, lägg stjälkarna åt sidan. Hacka och mortla sedan bladen tillsammans med en liten nypa salt och svartpeppar till en grön smet. Vänd ner smeten i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar och låt stå svalt till servering.
  4. Hetta upp smör i en kastrull och fräs surkålen på medelvärme. Slå på vinet och strö över cirka en halv matsked rörsocker. Vänd runt och låt fräsa tills vinet dunstat nästan helt. Salta och peppra lätt, håll varmt.
  5. Hetta upp smör i en stekpanna tillsammans med rosmarinstjälkarna. När smöret slutat fräsa; stek korvarna, delade på hälften, till finfin färg runt om.
  6. Servera lammkorvarna med den delikata rotsakspytten, rödvinsbrässerad surkål och majonnäsen, smaksatt med rosmarin. Garnera med lite fint strimlad morot eller palsternacka.