Lammgryta med citron och oliver

Lammgryta med citron och oliver
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lammgryta med citron och oliver

13 ingredienser

Det är ingen tillfällighet att den marockanska maten ofta innehåller citron, landet är känt för sina stora citrusodlingar. I den här lammgrytan låter man hela citronklyftor koka med, vilket ger en härlig smak till kött och sås.

Ingredienser

portioner
  • 500 g lammkött benfri
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • 0,25 g saffran [0,5 förp]
  • 0,5 tsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad
  • 3-4 dl vatten
  • 15 svarta oliver
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Tvätta citronen noga under rinnande varmt vatten och skär den i 8 klyftor. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skär köttet i 3 cm stora bitar. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Bryn köttet runt om. Krydda med ingefära, salt och peppar. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa 2–3 minuter. Lägg i citronklyftor och koriander. Häll på vatten. Lägg i saffran. Lägg på lock och koka grytan 40–50 minuter tills köttet känns mört.
  3. Lägg i oliverna och låt grytan koka 5 minuter till. Strö över lite koriander.