Lammfilé med saffransris och kryddig tomatsås

Lammfilé med saffransris och kryddig tomatsås
Foto: TV4

Lammfilé med saffransris och kryddig tomatsås

Av: Hakeem - Oskarshamn

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

45 m

En het middagsrätt med lammfilé marinerad i vitlök, koriander, lime och chili som serveras tillsammans med en kryddig tomatsås och kaneldoftande saffransris.

Dryck: Lat 42 Gran Reserva, 2004

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammfilé

  • 0,5 limefrukt, saften
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 kruka färsk koriander, finhackad
  • 1 king solo vitlök, finhackad
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 grön chilifrukt, finhackad
  • 500 g lammytterfilé

Saffransris

  • 1 msk matolja
  • 1 hel kanelstång
  • 3 dl ris
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vatten
  • 0,5 tsk saffran

Kryddig tomatsås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 0,5 king solo vitlök, finhackad
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 10 körsbärstomater, halverade
  • 0,33 kruka koriander, hackad
  • 0,5 grön chilifrukt, finhackad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver

sallad

  • romansallad
  • 3 paprikor, blandade färger
  • rödbeta, färdigkokt
  • gul lök
  • limefrukt
  • olivolja

Gör så här

Lammfilé

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden och låt lammfilén marineras några timmar, gärna så länge som möjligt.
  2. Stek lammfilén i en stekpanna eller i ugnen tills den fått fin färg och nått den stektemperatur du önskar.

Saffranris

  1. Häll lite matolja i en kastrull. Tillsätt kanelenstången och låt den fräsa i oljan en liten stund. Tillsätt ris och salt och blanda runt i oljan. Slå över vatten och låt koka ca 10 minuter på svag värme.
  2. Stäng av plattan och tillsätt saffran. Låt kastrullen stå kvar på plattan i ca 10 minuter.

Tomatsås

  1. Stek lök och vitlök i en stekpanna med lite olja. Tillsätt svartpeppar, salt och tomater. Låt puttra.
  2. Tillsätt färsk koriander, grön chili, spiskummin och paprikapulver. Låt koka ihop och mixa eventuellt såsen slät.

Sallad

  1. Hacka och blanda alla ingredienserna till salladen. Servera tillsammans med lammet, riset och tomatsåsen.