Lammfärsgryta med rotsellerikräm, parmesan och snabbpicklad rödlök

koket.se
Lammfärsgryta med rotsellerikräm, parmesan och snabbpicklad rödlök
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Lammfärsgryta med rotsellerikräm, parmesan och snabbpicklad rödlök

24 ingredienser

45 m

Mustig gryta på lammfärs, tomat och vitt vin. Servera med len rotsellerikräm, picklad rödlök och mycket parmesan. Perfekt bjudmat!

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lammfärsgryta

  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 knippe färsk timjan, bunden i steksnöre
  • 2 lagerblad
  • 200 g rotselleri, riven
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Rotsellerikräm

  • 600 g rotselleri, skalad
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • 100 g parmesanost, riven

Snabbpicklad rödlök

  • 2 rödlökar, skalade
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Servering

  • 1 kruka körvel
  • 50 g parmesanost, riven

Gör så här

Lammfärsgryta

  1. Bryn lammfärsen hårt i olivolja. Gå i med lök, vitlök, kryddor och rotselleri. Tillsätt tomatpuré och fräs ihop.
  2. Slå på vitt vin, tomater och senap. Låt koka ihop ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Rotsellerikräm

  1. Dela sellerin i mindre bitar och koka mjuk i gräddmjölken. Sila av vätskan och mixa slät i blender med smör och parmesan. Smaka av med salt.

Rödlök

  1. Skiva rödlöken tunt på mandolin. Vispa ihop ättika, socker och vatten. Lägg i löken och låt pickla tills grytan är klar.