Auberginegryta med lamm

Auberginegryta med lamm
Foto: Danish Saroee
Laleh Maghonaki
Laleh Maghonaki

Auberginegryta med lamm

Av: Laleh Maghonaki

Från: Malou efter tio

12 ingredienser

En mättande gryta på aubergine och lamm. För fyra personer!

Ingredienser

portioner
  • 500 g lamm (eller nötkött)
  • 1 gul lök
  • 2 msk svenskt smör
  • 1 tsk chili limekrydda
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk grillkrydda
  • 1 förp krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 1 aubergine
  • 100 g persiska lape (gula ärtor)
  • 1 citron, pressad saften (eller lime)
  • salt

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar, cirka 2x2 cm.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Bryn löken i 1 msk smör i en kastrull, tillsätt kött och kryddor och fortsätt bryna ett par minuter.
  4. Häll i krossade tomater och låt koka upp.
  5. Tillsätt vatten och ärtor. Koka under lock på svag värme cirka 1 tim (i tryckkokare 20 min).
  6. Skär aubergine i 2 cm tjocka skivor och bryn dem i smör på båda sidor.
  7. Lägg ner det i grytan mot slutet. ( när cirka 5 min återstår).
  8. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt.
  9. Servera med ris.