Laktosfri sconespizza med blåbärskräm

koket.se
Laktosfri sconespizza med blåbärskräm
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Laktosfri sconespizza med blåbärskräm

12 ingredienser

40 min + 2 h i kylskåp

Tea bakar en smarrig sconespizza som passar alla laktosintoleranta. Perfekt att servera på brunchbuffén!

Tips! Det går lika bra att ersätta mejeriprodukterna med växtbaserade alternativ t ex havredryck för ett helt veganskt bakverk!

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Scones

  • 320 g vetemjöl
  • 15 g bakpulver
  • 3 g salt
  • 120 g laktosfritt smör , kallt och tärnat
  • 40 g strösocker
  • 160 g laktosfri mjölk

Blåbärskräm

  • 150 g blåbär
  • 100 g citronsaft
  • 220 g ägg [4 st]
  • 200 g strösocker
  • 100 g laktosfritt smör
  • 200 g färskost (laktosfri)

Gör så här

Scones

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Väg upp mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Lägg i smöret och smula ihop degen. Den ska vara smulig, ju mer man arbetar degen desto torrare blir den! Tillsätt sockret. Häll i mjölken och rör runt med en träsked.
  3. Häll över på mjölad arbetsbänk. Kavla ut till en rund pizza med 1,5-2 cm tjocklek. Markera pizzasnittar genom att nagga med en gaffel.
  4. Baka av dem i cirka 12 minuter i den nedre delen av ugnen tills de fått en gyllenbrun yta.

Blåbärskräm

  1. Värm blåbär, citronjuice, ägg och socker på spisen till 84 grader eller första bubblan.
  2. Stavmixa krämen, sila av och mixa i smöret och därefter färskosten. Häll ut i en ugnsform/skål och kontaktplasta ytan (lägg plastfolie direkt mot krämen). Låt svalna i kylen i ca 2h.
  3. Servera pizzorna med generöst med blåbärskräm och lite extra blåbär.

Glöm inte att matsortera skal från äggen för en mer hållbar bakning, och njut av din härliga sconespizza. /Köket-redaktionen