Lakritskola med havssalt

Lakritskola med havssalt
Foto: Eva Hildén

Lakritskola med havssalt

6 ingredienser

1 h

Inget sött utan en gnutta salt – det gäller inte bara för den här havssaltade lakritskolan, utan också för många andra sötsaker och bakverk. De salta stänken lyfter smakupplevelsen på ett ljuvligt sätt. Tillsätt några droppar svart hushållsfärg i smeten för en läckert svart kola.

Tips! Förpacka lakritskolorna i fina askar och slå in med snygga snören. Bästa gå-bort-presenten!

Ta fram det bästa med Maldon
maldon_produktbild_01

Ta fram det bästa med Maldon

Handskördat gourmetsalt med mjuk, spröd struktur som ger en ren saltsmak och är en favorit världen över.

Läs mer

Ingredienser

portioner bitar
  • 1 dl turkisk peppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1,5 msk limejuice, färskpressad
  • 1 tsk Maldon havssalt

Gör så här

  1. Krossa lakritskaramellerna i en mortel.
  2. Blanda karamellsmulet med grädde, socker, sirap och limejuice i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt kolasmeten koka på svag värme till 125 grader, det tar ca 40 minuter (vill du göra mer kola är det bättre att göra två satser, än att dubbla receptet).
  3. Gör kulprovet genom att droppa lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula när den har svalnat är kolan klar.
  4. Häll smeten i en bakplåtsklädd form. Strö över havssalt. Låt svalna.
  5. Skär kolan i bitar. Slå in varje bit i bakplåtspapper. Förvara i kylen.