Lakrits- och citronsnurror

Lakrits- och citronsnurror
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Peter Dahlberg
Peter Dahlberg

Lakrits- och citronsnurror

Av: Peter Dahlberg

Från: Hela Sverige bakar

13 ingredienser

1 h 30 m

Trots ett typiskt kanelbulleutseende överraskar dessa snurror med lakrits- och citronsmak.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Mandelgifflar med amerikanska blåbär och Jordgubbs- och nektarinbullar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner12 - 14 stycken

Vetedeg

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 50 g jäst för söta degar
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 1 ägg
  • 175 g smör, mjukt
  • 720-840 g vetemjöl special [12-14 dl]
  • 0,5 tsk salt

Lakrits- och citronsnurror

  • 75 g smör, mjukt
  • 90 g mörkt muscovadosocker [1 dl]
  • 2 tsk lakritspulver
  • 1 citron
  • 120 g pärlsocker, till gräddning [2 dl]

Gör så här

Vetedeg

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Värm mjölken tillsammans med mortlad kardemumma till 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke (till en köksmaskin med degkrok) och lös upp den med mjölken. Tillsätt strösocker, ägg och hälften av mjölet och starta maskinen. Tillsätt smöret och mer mjöl (men inte för mycket så degen blir torr).
  4. Låt maskinen gå i 5 minuter och tillsätt salt. Låt gå i ytterligare 3 minuter.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.

Lakrits- och citronsnurror

  1. Blanda smör, muscovadosocker, lakritspulver och skalet från en citron till en smörkräm.
  2. Tag en tredjedel av vetedegen och kavla ut till 1 cm tjock rektangel. Bred på smörkrämen och vik degen dubbel.
  3. Skär ut 12-14 remsor och skär varje remsa på mitten (men spara 1 cm vid vecket). Ta tag i ena änden av remsan och snurra den andra änden och vrid ihop till en snurra.
  4. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
  5. Pensla snurrorna med ägg och strö över pärlsocker.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna på bakgaller.