Läckraste jordgubbspajen

Läckraste jordgubbspajen
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Läckraste jordgubbspajen

10 ingredienser

En äkta fransk tarte med hemmagjord vaniljkräm i botten och sommarens goda jordgubbar eller hallon tätt intill varandra på toppen.

Ingredienser

portioner

Deg:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula

Vaniljkräm:

  • 3 dl lätt matlagningsgrädde
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 äggulor

Bärfyllning:

  • 1 l jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Nyp ihop smör, mjöl och socker till degen. Arbeta ihop med äggulan. Lägg kallt 1 timme.
  2. Blanda ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull. Sjud den tjock under vispning. Låt kallna.
  3. Tag fram en låg pajform. Kavla ut degen och klä formen. Nagga bottnen och grädda pajskalet färdigt, ca 20 min.
  4. Fyll vaniljkrämen i pajskalet och ställ sedan tätt med halverade jordgubbar i krämen.