Läckra lördagspajen

Läckra lördagspajen
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Läckra lördagspajen

14 ingredienser

Eftersom den innehåller spaghetti mättar den många.

Ingredienser

portioner

Deg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 300 g kokt skinka (eller benfri kassler)
  • 100 g spaghetti
  • 1 purjolök, stor
  • 1 grön paprika, stor
  • 1 förp frysta ärtor
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 ägg
  • salt
  • peppar
  • muskot, riven

Gör så här

  1. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Arbeta ihop degen med vatten och lägg den i kylen 1 timma.
  2. Bryt spaghettin och koka den på vanligt sätt. Låt den rinna av. Vänd i lite matolja så den inte kladdar ihop.
  3. Strimla purjon och tärna paprikan och fräs med matfett tills det blir mjukt och glansigt. Skär skinkan i mycket små tärningar.
  4. Koka upp mjölken och låt den svalna. Lägg hälften av spaghettin i en smord ugnsform. Fyll på med skinka, grönsaker och tinade ärter. Täck med resten av spaghettin.
  5. Vispa ihop äggen men ta undan 1-2 msk att pensla pajen med. Vispa ner mjölken och krydda. Slå äggsmeten i formen.
  6. 6
  7. Kavla ut pajdegen, nagga den och lägg som ett lock över formen. Tryck till runt kanterna och skär bort överflödig deg. Så långt kan pajen förberedas. Ställ i kyl om den inte ska användas genast.
  8. Pensla pajen med ägg och grädda cirka 40 minuter. En stor skål grönsallad passar bra till.