Kycklingbulgogi Ssam

Jennie Walldén KM

Kycklingbulgogi Ssam

27 ingredienser

30 m + marinering

Bulgogi är en av koreanernas absoluta favoriträtter. Det kallas även "eldkött" - inte för att det är hett och starkt, utan för att i Korea grillar man helst bulgogin över en öppen eld, helst direkt på bordet! Funkar även på svensk grill eller i en riktigt het panna på spisen. /Jennie

  • Doenjang är en koreansk sojabönspasta, kan ersättas med misopasta
  • Gochujang är en sötstark koreansk chilipaste, kan ersättas med sambal oelek + 1 msk honung

 

Ingredienser

portioner
  • 600 g kycklinglårfilé
  • 0,5 dl japansk soja
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 päron, rivet
  • 1 msk risvinäger
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • 0,5 gul lök, riven

Ssamsås:

  • 2 msk doenjang (koreansk sojabönspasta, kan ersättas med misopasta)
  • 2 msk gochujang (koreansk chilipasta (kan ersättas med sambal oelek + 1 msk honung)
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 salladslök, fint skivad
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Sesammarinerade böngroddar

  • 150 g böngroddar
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Gurka med gräslök och chili

  • 1 gurka (stor och fast)
  • 1 knippe gräslök (gärna japansk platt)
  • 1 msk risvinäger
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk chilipulver (koreanskt chilipulver)
  • 1 klyfta vitlök, riven

Till servering

  • koreanskt ris (eller japanskt)
  • salladsblad (olika sorter)
  • kimchi

Gör så här

Kyckling och sås

  1. Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg kycklinglåren i marinaden, blanda ordentligt. Ställ att marinera i kylen, minst en timme men gärna över natten.
  2. Rör samman alla ingredienserna till ssamssåsen.
  3. Hetta upp en stekpanna tills den är rykande het. Stek kycklingen och vänd med jämna mellanrum så sockret inte bränns. Låt vila i några minuter, skiva sedan upp och servera kycklingbulgogin i skivor.

Sesamgroddar

  1. Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Häll genast av och skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
  2. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.

Gurka

  1. Skiva gurkan tunt. Häll över 2 tsk salt och låt stå i 30 minuter. Krama sedan ur allt vatten.
  2. Blanda risvinäger, socker, vitlök och koreansk chilipulver.
  3. Skär gräslök i 3 cm långa bitar. Gräslöken med gurkan och den sötsyrliga blandningen.

Servering

  1. Servera kycklingskivorna att lägga i salladsblad tillsammans med kokt ris, ssamsåsen, kimchi och den chilipicklade gurkan

Maya Samuelssons dryckestips:

  1. Alkoholfri torr cider, Jus de Pommes Artisanal Pétillant, Frankrike, Nr: 1990
  2. Vitt torrt vin, Alvarinho Contacto, druva: Alvarinho, Portugal, Nr: 6707
  3. Rött torrt vin, Calera Pinot Noir, druva: Pinot Noir USA, Nr: 87282