Kyckling ”tsukune”, jasminpilaff och brynt sojasmör

Kyckling ”tsukune”, jasminpilaff och brynt sojasmör
Foto: Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Kyckling ”tsukune”, jasminpilaff och brynt sojasmör

18 ingredienser

45 m

Smakrika kycklingqueneller med ett gyllene ris smaksatt med kanel och anis. Serveras med en sås på brynt sojasmör.

Ingredienser

portioner

Kyckling ”tsukune”

  • 400 g kycklingfärs
  • 2 ägg
  • 1 kruka koriander
  • 4 kvistar mynta
  • 2 tsk ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 tsk fisksås
  • 2 tsk chilipasta

Brynt sojasmör

  • 2 msk japansk soja
  • 150 g smör

Jasminpilaff

  • 2 dl jasminris
  • 2 kanelstänger
  • 2 stjärnanis
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 blomkål, huvud
  • 250 g broccoli
  • 1 morot

Gör så här

Jasminpilaff

  1. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen, men låt med kanel, stjärnanis och gurkmeja koka med.
  2. Hacka morot, blomkål och broccoli i små bitar.
  3. Stek riset i lite smör tillsammans med blomkål, morot och broccolibitar, smaka av med salt och peppar.

Kyckling ”tsukune”

  1. Blanda kycklingfärsen med övriga ingredienser till kycklingen. Blanda runt ordentligt med en gaffel.
  2. Forma färsen med en sked till små queneller och stek sedan dessa i olja runt om tills de är gyllene.
  3. Kör klart kycklingen i ugnen på 150 grader (tid beroende på storlek) tills quenellerna är helt genomstekta.

Brynt sojasmör

  1. Bryn smöret tills gyllene och smaksätt sedan med soja.
  2. Servera allting varmt och garnera gärna med lite färsk mynta och koriander. Smaklig spis!