Kyckling surprise med marinerade grönsaker, serveras med varm och kall sås

Kyckling surprise med marinerade grönsaker, serveras med varm och kall sås
Foto: TV4

Kyckling surprise med marinerade grönsaker, serveras med varm och kall sås

Av: Nardin - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

50 ingredienser

2h 30m

Saftiga kycklingfiléer fyllda med smakrikt ris, serveras med stekta grönsaker och två såser.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kyckling suprise

  • 2 kycklingfiléer [ca 250 g]
  • 1 dl ketchup
  • 1 msk olja
  • 1 msk soja
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 msk grillkrydda
  • 2 msk jägarmixkrydda, innehåller; enbär, rosmarin, kyndel, starkt paprikapulver, paprikapulver, koriander, muskotnöt, lagerblad, kryddpeppar, lök, salt
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk örtmixkrydda, innehåller; vitlökspulver, paprikakrydda, timjan, oregano, basilika
  • salt
  • peppar

Risfyllning

  • 2 dl basmatiris
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 500 g färsk spenat
  • 500 g fetaost
  • 1 gul lök, riven
  • 1 msk grillkrydda
  • 2 msk jägarmixkrydda
  • 2 msk örtmixkrydda
  • 1 dl kryddmix, innehåller; kummin, kanel, curry, chili, paprika
  • 2 msk tandoorikrydda
  • 1 kvist färsk timjan

Grönsaker

  • 100 g svartkål
  • 50 g sparris
  • 2 morötter
  • 100 g haricots verts

Örtmarinad

  • 2 msk olja
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk sås
  • 0,5 krm salt
  • svartpeppar (efter smak)

Örtsås

  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 msk kalvfond (eller 1 tärning köttbuljongtärning)
  • 1-2 dl vatten
  • 0,75 dl persilja, (färsk eller fryst)
  • 1 tsk timjan, färsk eller torkad
  • 1 msk torkad dragon
  • salt
  • peppar
  • soja

Tsatsiki

  • 100 g gurka
  • 500 g turkisk yoghurt
  • salt
  • peppar
  • 2 msk grillkrydda
  • 50 g dill

Gör så här

Kyckling surprise

  1. Marinera kycklingen i ketchup, olja, soja, sweetchili, grillkrydda, jägarmixkrydda, örtmix, tandoori, timjan, salt och peppar låt stå i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 210 grader.
  3. Koka ris enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Blanda riset i en bunke med matlagningsgrädde, spenat, fetaost, lök, samt kryddor.
  5. Skär ett snitt i kycklingfilén.
  6. Lägg i risblandningen i kycklingen. Bind ihop med steksnöre.
  7. Låt stå i mitten av ugnen i ca 1,5 timme.

Grönsaker och örtmarinad

  1. Skala och hacka morötterna, samt hacka övriga grönsaker till önskad storlek och form.
  2. Blanda ingredienserna til örtmarinaden.
  3. Marinera grönsakerna i ca 5 minuter.
  4. Stek sedan grönsakerna lätt, i olja i stekpanna, i ca 5 minuter.

Örtsås

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Vispa ut mjölet i smöret.
  3. Späd med grädden lite i taget och vispa till en jämn sås.
  4. Tillsätt kalvfond, eller smula ner buljongtärning.
  5. Låt koka upp under omrörning.
  6. Sänk värmen och låt koka ett par minuter.
  7. Späd med vatten till önskad tjocklek.
  8. Tillsätt hackad persilja, timjan och dragon.
  9. Rör om och låt koka på svag värme ett par minuter.
  10. Smaka av med salt och peppar och ev. soja om mörkare färg och sojasmak önskas.

Tsatsiki

  1. Riv gurkan och krama ur vattnet.
  2. Häll i gurkan i en bunke med yoghurt, salt, peppar, grillkrydda och dill.
  3. Blanda.

Servering

  1. Servera de fyllda kycklingfiléerna med de två olika såserna samt de stekta grönsakerna.