Kyckling på en pinne, ärt- och myntacouscous, halstrad sparris

POPULÄRT
Kyckling på en pinne, ärt- och myntacouscous, halstrad sparris
Foto: Jamie Oliver
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Kyckling på en pinne, ärt- och myntacouscous, halstrad sparris

12 ingredienser

24 m

Enkla kycklingspett som serveras med fluffig couscous med gröna ärtor och mynta samt en yoghurtsås smaksatt med soltorkade tomater.

Det blygsamma couscousgrynet är inte bara gott och fiberrikt, det har även hög halt av mineralet koppar, som vår metabolism behöver för att fungera ordentligt. /Jamie

Ingredienser

portioner
  • 250 g grön sparris, stjälkarna
  • 120 g gröna ärtor
  • 120 g fullkornscouscous
  • 1 citron
  • 20 g mandelspån
  • 2 kycklingfiléer (à 120 g)
  • olivolja
  • 2-3 tsk soltorkad tomatpasta
  • 2 msk yoghurt
  • 0,5 kruka färsk mynta [15 g]
  • havssalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Trimma sex träspett så att de får plats i en stor stekpanna med släpp-lätt-beläggning och blötlägg dem i kallt vatten.
  2. Skär bort de träiga ändarna på sparrisen. Sota sparrisen i den torra pannan på medelvärme, vänd dem
  3. emellanåt.
  4. Häll under tiden ärter och couscous i en skål. Riv ner citronskalet fint och häll sedan i kokande vatten så det precis täcker. Lägg på en tallrik som lock och låt stå att svälla.
  5. Lägg den färdiga sparrisen på tallriken. Smula ner mandeln i stekpannan, rosta den ljust gyllene och ta upp den ur pannan.
  6. Platta den tjocka delen av kycklingbröstfiléerna lite med en stekpanna och stick in tre träspett med
  7. jämna mellanrum i varje filé. Strö en nypa havssalt och svartpeppar över varje filé och gnid in dem med 1 tsk olja. Stek filéerna i pannan i cirka 10 minuter, vänd dem ungefär varannan minut, tills de är gyllenbruna och genomstekta men fortfarande saftiga. Lägg sparrisen i pannan sista minuten så den blir
  8. genomvarm.
  9. Rör under tiden tomatpastan med yoghurten och hälften av den pressade citronsaften till en slät dippsås.
  10. Fluffa upp couscousen och pressa över resterande citronsaft. Plocka och finhacka myntabladen och rör ner dem i couscousen. Smaka av.
  11. Skär upp kycklingen mellan spetten. Dippa sedan ”klubborna” i tomatyoghurten och täck med den knapriga mandeln. Servera med couscous och sparris.