Kyckling Marengo

Kyckling Marengo
Foto: TV4

Enligt legenden beordrades Napoleons köksmästare att laga en överdådig middag på kvällen efter slaget vid Marengo. Han samlade ihop allt vad han kunde få tag i och detta blev resultatet.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 8 kycklingdelar
  • 1 msk olivolja
  • 300 g passerade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tsk blandade torkade örtkryddor
  • 40 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 8 skivor vitt bröd
  • 100 g blandad svamp
  • 40 g svarta oliver
  • 1 tsk strösocker
  • färsk basilika till garnering

Gör så här

  1. Ta bort alla ben från kycklingdelarna med en vass kniv. Värm hälften av oljan i en stor stekpanna. Lägg ner kycklingbitarna och bryn dem i 4–5 minuter, vänd dem då och då. Flytta över i en gryta. Häll på passerade tomater, vin och örtkryddor. Koka upp och sjud sedan i 30 minuter. Kontrollera att kycklingen klar. Då är köttsaften klar när du sticker en provnål i den tjockaste delen av köttet.
  2. Smält smöret, krossa vitlöken och blanda ihop det. Rosta brödskivorna lätt och pensla dem med vitlökssmöret. Fräs svamparna i 2–3 minuter eller tills de är brynta.
  3. Hacka de svarta oliverna. Häll ner oliver och socker i kycklingblandningen och låt den bli genomvarm. Lägg upp kyckling och sås på varma tallrikar. Garnera med basilika. Servera med brödkrutonger och stekt svamp.
Kommentera receptet

Fler goda recept