Kvittengodis

Kvittengodis
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Kvittengodis

6 ingredienser

Hemgjort godis på kvitten, lika gott att äta som det är som att servera till en bit ost.

Ingredienser

  • 1 kg kvittenfrukt
  • 5 dl vatten
  • 1 citron, saft av
  • 0,75 dl hård honung
  • strösocker (samma vikt/mängd som den kokta kvitten)
  • ev florsocker

Gör så här

  1. Skölj frukten noga och skär ner i mindre bitar. Lägg i en gryta och fyll på vatten. Koka frukten mjuk under lock. Mixa fruktköttet med en mixer eller med en potatismosstöt.
  2. Häll i fruktköttet i en sil och pressa igenom med baksidan av en sked eller slev.
  3. Tillsätt citron, honung och socker. Koka i ca 45-50 min på ganska svag värme så det inte bränns. När den börjar gå över i en ”röddjupare” färg är den färdig.
  4. Ta fram lämpliga formar, tex brödformar, och täck botten och sidor med smörpapper. Häll den färdigkokta smeten i formarna i lagom tjocklek. 2-3 cm tjock
  5. Låt stelna/svalna i rumstemperatur. Låt gärna eftertorka ett tag i ugnen på ca 40 grader.
  6. Gör kulor och rulla i florsocker eller skär skivor och servera som den är.