strösocker (samma vikt/mängd som den kokta kvitten)
ev florsocker
Gör så här
Skölj frukten noga och skär ner i mindre bitar. Lägg i en gryta och fyll på vatten. Koka frukten mjuk under lock. Mixa fruktköttet med en mixer eller med en potatismosstöt.
Häll i fruktköttet i en sil och pressa igenom med baksidan av en sked eller slev.
Tillsätt citron, honung och socker. Koka i ca 45-50 min på ganska svag värme så det inte bränns. När den börjar gå över i en ”röddjupare” färg är den färdig.
Ta fram lämpliga formar, tex brödformar, och täck botten och sidor med smörpapper. Häll den färdigkokta smeten i formarna i lagom tjocklek. 2-3 cm tjock
Låt stelna/svalna i rumstemperatur. Låt gärna eftertorka ett tag i ugnen på ca 40 grader.
Gör kulor och rulla i florsocker eller skär skivor och servera som den är.