Kungliga lammribs med mangosalsa och ruffig tomatsallad

Kungliga lammribs med mangosalsa och ruffig tomatsallad
Foto: Jörgen Hemmingsen
Jörgen Hemmingsen
Jörgen Hemmingsen

Kungliga lammribs med mangosalsa och ruffig tomatsallad

Av: Jörgen Hemmingsen

Från: Grillmästarna

30 ingredienser

4-5 h

Marinerade lammribs som grillas på indirekt värme i 3,5 timmar. Serveras  med tomatsallad och mango- och ananassalsa.

Tips: Ananasen som blir över från mangosalsan kan du marinera och lägga på grillen.

Ingredienser

portioner
  • lammribs (en hel sida)
  • citron
  • flingsalt

Marinad

  • 1 dl matolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 msk japansk soja
  • 2 citroner, saften
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 kruka färskrosmarin
  • 1 röd chilifrukt
  • 4-8 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Ruffig tomatsallad

  • 0,5 kg körsbärstomater alla färger (eller plommontomater)
  • färsk koriander
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 limefrukt
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 förp fetaost
  • salt
  • peppar

Mangosalsa

  • 1 mango
  • 1 melon (välj din favorit, dock ej vattenmelon)
  • 0,5 ananas
  • 2 limefrukter, saft och skal
  • ca 1 msk olivolja
  • 0,5 chilifrukt
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Putsa lammribsen och ta bort hinnan, tar du bort för mycket av fettet tappar du saftigheten på köttet.
  2. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål, kom ihåg att kärna ur chilin om du vill ha köttet lite mindre starkt. Vänta med vitlök och salt/peppar till du blandat allt annat. Börja med saltet därefter vitlöken. Peppar tar du på när köttet är klart.
  3. Lägg lammet på en stor plåt/bricka och massera in marinaden i köttet. Linda in allt i plastfolie och lägg det i kylskåpet medan du tänder grillen.
  4. Lammet skall nu grillas low and slow indirekt (ej direkt över glöden, utan så långt bort i grillen det går). Temperaturen får ej överstiga 150 grader (min rekommendation är runt 130 grader). Denna teknik fungerar endast på grillar med lock. Lägg på köttet och ha koll på temperaturen. Titta till det med jämna mellanrum och vänd lite då och då för att få fin färg på båda sidorna, efter 2 timmar kan du även lägga på mer marinad om det finns lite kvar. Efter ca 3,5 timme bör köttet vara färdigt.

Tomatsallad

  1. Detta är ingen vetenskap; skär tomaterna i grova bitar, hacka lök, koriander och vänd ner i en skål. I med olja, balsamico och osten, salta och peppra efter smak. Färdigt.

Mangosalsa

  1. Tärna alla frukterna lika. Hacka chilin (ta ur kärnorna för mindre styrka).
  2. Blanda i en skål, riv limeskalen över och pressa därefter i saften från limen. I med koriander och lite salt.

Servering

  1. Grilla citronhalvor och pressa över köttet. Toppa med lite flingsalt.