• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

4 smarta kryddtips!

Att välja rätt kryddor till maten är långt ifrån en självklarhet. Finns det bättre och sämre kryddor? Och hur ska man förhöja smaken på sin klassiska köttfärsås?
Santa Maria ger oss några handfasta kryddtips!

1. Förvara rätt

Även kryddor kan bli gamla och tappa smak. Hållbarheten är cirka 3 år på örter och kryddblandningar och 5 år på peppar. 

Faktorer som ljus och högre temperaturer (högre än rumstemperatur) påskyndar åldrandet av kryddan. Förvara inte kryddorna i den klassiska hyllan ovanför köksfläkten eller i lådan direkt under spishällen.

Gör en klassisk spaghetti carbonara och krydda med Tellicherry Black Pepper från Santa Maria >>

2. God kvalité

Se till att välja kryddor av god kvalité. Santa Maria reser jorden runt för att ständigt hitta de bästa odlingarna och råvarorna. Ett exempel är deras kryddpeppar som köps in från Jamaica. Denna peppar kan man även köpa in från Honduras eller Mexiko men kornen därifrån är stora och ihåliga och inte lika smakrika.

3. Kryddkontroller

Det är skillnad på krydda och krydda. Alla Santa Marias kryddor går igenom smak,- och kvalitétskontroller både av företagets smakutvecklare, men även externa smakkonsumenter.

En ren krydda smakar mycket godare än en krydda som innehåller annat än själva kryddan, som till exempel kvistar. Santa Maria kontrollerar och tar prover på för att kunna säkerställa kryddor av högsta kvalitet på marknaden.

4. Förhöj smaken på dina klassiker

Vill du förhöja smaken på din klassiska köttfärsås, använd till exempel Tellicherry peppar som har en än mer aromatisk pepparsmak än den vanliga svartpepparn. 

Eller prova umamikryddan som förstärker de redan befintliga smakerna i köttfärsåsen.

Prova det här gudomligt goda receptet på umamiburgare >>