Kryddsaltad bläckfisk med kvittenröra

Kryddsaltad bläckfisk med kvittenröra
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Kryddsaltad bläckfisk med kvittenröra

14 ingredienser

40 m

Friterade bläckfiskar med en smakrik röra på kvitten, grekisk yoghurt och lime är en underbar rätt till buffén eller som tapas.

Ingredienser

portioner
  • 750 g bläckfisk (calamares)
  • 2 msk svartpeppar
  • 3 msk flingsalt
  • 4 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl majsmjöl
  • 8-10 dl frityrolja

Kvittenröra

  • 2 kvittenfrukter, riven (alt 3 dl kvittenmarmelad)
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 limefrukt
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Rensa och skölj bläckfisken noga. Ta ut det vita porösa ryggbenet om det finns kvar, annars räcker det om du känner med fingrarna på insidan och drar bort några ben som känns tydligt. Klappa bläckfisken torr. Skär bläckfisken i ringar (ca 1cm).
  2. Blanda samtliga kryddor. Häll sedan kryddor tillsammans med majsmjölet i en rymlig fryspåse. Skaka så att kryddor och mjöl blandas ordentligt, tillsätt bläckfisken. Knyt ihop och skaka påsen noga så blandningen fördelas jämnt över bläckfiskringarna.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull och kontrollera med hjälp av en brödbit om oljan är het. Temperaturen är lagom när brödbiten blir gyllenbrun. I fritösen ska temperaturen vara 190 grader. Lägg i ringarna och fritera dem i oljan tills de är vackert gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera genast.

Kvittenröra

  1. Riv kvitten grovt och blanda med övriga ingredienser. Om du inte har färsk kvitten så blanda marmelad med övriga ingredienser. Viktigt att balanser syran i röran!