Kryddrimmad skinka, Ernsts recept

koket.se
Kryddrimmad skinka, Ernsts recept
Foto: Christopher Thaung/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kryddrimmad skinka, Ernsts recept

20 ingredienser

6 dygn

Gör som Ernst - rimma julskinkan i en kryddig lag. Visst, det tar några dygn att få den klar men den är väl värd väntan.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner skinka
  • 1 rå skinka [ca 2,5-3 kg]

saltlag

  • 5 l vatten
  • 5 dl salt, utan jod
  • 2,5 dl strösocker
  • 15 g torkade pomeransskal
  • 15 g malen ingefära
  • 11 g torkad rosmarin
  • 11 g hel nejlika

Kokvatten

  • vatten
  • vitpeppar
  • gul lök
  • morot

Griljering

  • 1 ägg
  • 1 dl grov och stark senap
  • 1 msk ljust muscovadosocker
  • 0,5-1 dl ströbröd
  • 3 torkade pomeransskal
  • 1,5 msk torkad rosmarin, spara lite till garnering
  • 1 bit ingefära (eller 1 msk torkat ingefärspulver)
  • 10 hela nejlikor

Gör så här

  1. Blanda vatten, salt, socker och de torra kryddorna till saltlagen, koka upp och låt sedan svalna.
  2. Lägg skinkan i en bunke och häll över lagen. Låt stå svalt i 5 dagar, vänd skinkan med jämna mellanrum.
  3. Koka skinkan i vatten med vitpeppar, lök och morot till en innertemperatur av 70 grader.
  4. Låt skinkan svalna och skär bort svålen men låt 0,5 cm av svålen vara kvar.

Griljering

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat.
  2. Mortla kryddorna till ett pulver. Blanda ägg, senap, ingefära och socker till en jämn smet. Blanda i ströbröd och kryddor, blanda till en cementliknande konsistens. Bred blandningen över skinkan med en bredbladig kniv och garnera med torkad rosmarin.
  3. Sätt in skinkan i nedre delen av ugnen. Griljera tills den fått fin färg, 10-15 minuter. Ställ skinkan kallt att svalna snabbt.