Kryddgrillad entrecôte med potatis- och fänkålsgratäng

Tommy Myllymäki 2016

Kryddgrillad entrecôte med potatis- och fänkålsgratäng

16 ingredienser

40 m

Krydda entrecôten med paprika, oregano och korianderfrön, lägg på grillen och låt den får en härlig yta! Servera med krämig potatisgratäng med fänkål och mycket vitlök.

Tips! Här hittar du Arvid Rosengrens dryckestips från inslaget i Nyhetsmorgon.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor fin entrecôte [150-300 g per skiva]
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk stött korianderfrö
  • salt
  • olja, att steka i

Gratäng

  • 800 g fast potatis, i tunna skivor om 5 mm
  • 300 g fänkål, skivad
  • 10 klyftor vitlök, skivade
  • 100 g smör
  • 5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 100 g lagrad ost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Entrecôte

  1. Blanda kryddorna och klappa in köttet med dem och krydda med salt. Grilla eller stek med lite olja i en het stekpanna på båda sidor, låt köttet vila klart eller stek färdigt i ugn 100 grader till en innertemperatur av 58 grader.

Gratäng

  1. Fräs vitlök och fänkål i smör tills det är mjukt, tillsätt mjölk och grädde och koka upp ordentligt. Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning på hög värme. Sänk värmen när det kokat och sjud försiktigt potatisen nästan klar. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Häll upp i ugnsfast form. Häll över osten och baka av i ugn 225 grader i 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.