Kryddglaserade morötter

Du behöver

  • 8 morötter
  • 200 g mandlar
  • 200 g grönkål eller svartkål
  • 1 dl gräddfil
  • 0,5 dl crème fraiche

Kryddrub

  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk cayennepeppar
  • 1 nypa chiliflakes

Sirapsglace

  • 2 dl äppelmust
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3 stjärnanis
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 10 g färsk ingefära, skalad
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 apelsin, saft och skal

Gör så här

  1. Sirapsglace
    Riv, vitlök, ingefära och apelsinskal på ett zestjärn, alt ett rivjärn. Placera samtliga ingredienser i en mindre kastrull. Tillsätt sirap, äppelmust, vinäger, stjärnanis, rosmarin samt den färskpressade apelsinsaften. Sätt spisen på medelvärme och låt glacen småkoka till en något tjockare såskonsistens.
  2. Rub
    Blanda ihop kryddorna till den torra rubben.
  3. Morötter och kål
    Skala morötterna och lägg åt sidan.
  4. Riv av grönkålsbladen ifrån den grova stammen, se till så att bladen är någorlunda lika stora. Placera bladen i en lämplig bunke, ringla över lite olivolja och salta efter behag. Vänd runt bladen med hjälp av dina händer så att de får en jämn och fin hinna av olja. Sprid ut grönkålen på en plåt och baka i ugnen i ca 4 min eller tills krispig.
  5. Värm upp en gjutjärnspanna, rykande het. Tillsätt 2 msk rapsolja, lägg morötterna i pannan och pudra över 2/3 delar av kryddrubben, spara resterande. Bryn morötterna under två minuter, vänd på dem med jämna mellanrum.
  6. Häll glacen över morötterna och stoppa hela stekpannan i ugnen. Baka morötterna i ca 10 min tills de har blivit nästan mjuka. De ska fortfarande ha tydlig spänst kvar.
  7. Blanda ihop crème fraiche och gräddfil.
  8. Sprid ut grönkålschipsen och de hackade mandlarna över morötterna. Toppa med såsen. Njut!
Kommentera receptet

Fler goda recept