Kroppkakor med lingon och brynt smör

koket.se
Kroppkakor med lingon och brynt smör
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Kroppkakor med lingon och brynt smör

12 ingredienser

1 h

Tom Sjöstedts kroppkakor görs på kokt potatis och fylls med rimmat sidfläsk, lök och kryddpeppar. Servera med rårörda lingon, ovispad grädde och brynt smör.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kroppkakor

  • 600 g mjölig potatis, skalad
  • 3 äggulor
  • ca 2 dl vetemjöl
  • salt

Fyllning

  • 400 g rimmat sidfläsk, i skivor
  • 1 gul lök, skalad
  • 30 g smör
  • 2 tsk malen kryddpeppar

Servering

  • rårörda lingon
  • 1 dl vispgrädde, ovispad
  • 100 g smör, brynt
  • ev några blad färsk persilja

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Tärna fläsket och finhacka löken. Stek snabbt i smöret. Blanda med kryddpeppar och låt svalna.
  3. Pressa potatisen och blanda med ägg, mjöl och smaka av med salt. Gör bollar och gör fördjupningar i mitten och lägg i fläskfyllningen.
  4. Koka upp vatten med salt och låt småsjuda ca 7-10 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
  5. Servera med rårörda lingon och grädde och brynt smör. Garnera eventuellt med persilja.