Kromgädda

Kromgädda
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kromgädda

6 ingredienser

Om den kokas hel, med fjällen kvar, utvecklas smaken bäst. Ordet kromgädda har inget med metall att göra utan kommer från krum = böjd, vilket är just vad gäddan blir när den kokas hel med huvudet kvar i en trång kastrull.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg hel gädda
  • vatten
  • salt

Till servering:

  • färsk pepparrot, riven
  • smör, skirat
  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Rensa och skölj gäddan. Skrapa bort den långa och blodliknande njuren invid ryggraden. Klipp bort gälarna, men låt huvudet vara kvar. Lägg den i kylskåp över natten.
  2. Lägg gäddan i en kastrull med kallt, lättsaltat vatten. Koka upp och sjud i 8-12 minuter beroende på gäddans storlek. Lyft kastrullen av värmen och låt fisken dra under lock i 5 minuter.
  3. Servera fisken med kokt potatis, nyriven pepparrot och skirat smör.