Lammytterfilé med rödvinssås och mandelpotatispuré

Kristina Eriksson husmanskost

Lammytterfilé med rödvinssås och mandelpotatispuré

23 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 300 g lammytterfilé
  • smör, att steka i
  • salt
  • peppar
  • 2 tsk rosépeppar, lätt stött

Rödvinssås:

  • 2 schalottenlökar
  • smör, att steka i
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 dl rött vin
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • salt
  • 1 msk vatten
  • sallad
  • timjan

Mandelpotatispuré:

  • 500 g mandelpotatis
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 2 msk gräslök, finhackad

Gör så här

  1. Stek lammytterfilén runt om i smör. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det åt sidan. Strö på rosépeppar.
  2. Rödvinssås: Hacka och stek löken i smöret tills den blir glansig. Strö på sockret och låt det smälta. Tillsätt timjan och rosmarin och låt alltsammans fräsa i någon minut. Tillsätt rödvin och vatten. Koka såsen och reducera den till hälften. Sila såsen, släng lök och kryddor. Häll såsen i en kastrull och tillsätt 2 msk smör. Vispa. Smaka av med salt och eventuellt lite mer socker. Om såsen är tjock eller skär sig ? späd med 1-2 msk vatten. Skär lammytterfilén i 4 bitar och värm den i åsen. Servera lammytterfilén i 4 bitar och värm den i såsen.
  3. Garnera med timjan.
  4. Mandelpotatispurén. Koka potatisen med skalet på. Skala den sedan och mosa den med en stöt. Tillsätt mjölk, grädde, olivolja, salt, peppar och gräslök. Blanda väl och smaka. Purén ska smaka mycket olivolja.
  5. Receptet kommer från boken Förföriskt gott.