Krispig pastagratäng med salt ricottakräm

Krispig pastagratäng med salt ricottakräm
Foto: Eva Hildén

Krispig pastagratäng med salt ricottakräm

14 ingredienser

40 m

Har du rester av kokt pasta? Gör en pastagratäng! Här är en variant där du blandar pastan med en snabblagad tomatsås med svarta oliver. På med ost och in ugnen. Under tiden fixar du toppingen som gör hela rätten – ricotta med havssalt, olivolja och fruktigt het jalapeño.

Tips! Beräkna 400 g okokt pasta och tillaga enligt anvisning på förpackningen om det är så att du inte har kokt pasta hemma.

Ta fram det bästa med Tabasco
Tabasco_produktbild_03_ny

Ta fram det bästa med Tabasco

TABASCO® pepparsåser tar fram det bästa i maten och förhöjer även andra råvarors smak i det du tillagar.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 600-800 kokt pasta (t.ex. penne)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 dl svarta oliver, urkärnade
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk TABASCO® Buffalo pepparsås
  • 1 förp ost, riven (150 g)
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • olivolja (till stekning)

Salt ricottakräm

  • 250 g ricotta
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk TABASCO® Grön pepparsås
  • 2 tsk Maldon havssalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg pastan i en smord, ugnssäker form.
  3. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär oliverna i mindre bitar.
  4. Fräs lök och vitlök mjuk i olivolja i en gryta. Tillsätt oliver, krossade tomater och TABASCO® Buffalo pepparsås. Koka upp och låt sjuda 2–3 minuter. Smaka av med salt.
  5. Häll såsen över pastan och blanda runt. Strö över osten. Sätt in i mitten av ugnen och gratinera ca 15 minuter, tills gratängen har fått fin färg och en krispig yta.

Salt ricottakräm

  1. Lägg ricottan i en skål. Ringla över olivolja och TABASCO® Grön pepparsås. Strö över havssalt och svartpeppar.
  2. Servera pastagratängen med den salta ricottakrämen och gärna en grönsallad.