Krämig polenta med parmesan och bönor

45 m
4
Spela video Krämig polenta med parmesan och bönor
Foto: TV4

Äkta bondmat från norra Italien! Krämig polenta med pancetta, bönor och parmesan - låter gott, eller hur?

26 augusti 2017
45 m
4

Du behöver

  • 1 burk vita cannellinibönor, avrunna
  • 200 g färska bondbönor
  • 200 g färska små haricots verts
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 msk repad timjan
  • 1 msk finhackad persilja
  • 200 g pancetta (bacon)
  • olivolja
  • flingsalt
  • 1,75 dl snabbpolentagryn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl finhackad persilja
  • 0,5 dl färskriven parmesanost
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 300 g fontinaost eller racletteost, skuren i små tärningar
  • olivolja för pensling av formen
  • färskriven parmesanost för att strö över

Gör så här

  1. Öppna bondbönorna och ta ur dem ur bönskidan. Förväll bönorna i kokande vatten, i ca 1 minut. Spola av med kallt vatten och låt dem rinna av. Skala sedan bort hinnan runt bönan.
  2. Koka haricot vertsen i lättsaltat vatten, i ca 3 minuter.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i alla bönor, vitlök och timjan. Salta och låt bönorna steka i ca 5 minuter. Blanda bönorna i en skål med lite hackad persilja.
  4. Skär baconet i strimlor och stek det i några minuter. Tillsätt ett par droppar olivolja om det behövs.
  5. Koka upp 7,5 dl vatten (eller motsvarande mängd enligt förpackningen) tillsammans med saltet i en kastrull. Rör ner polentagrynen, lite i taget. Sänk värmen och koka sakta, under ständig omrörning, så lång tid som förpackningen anger. Färdigkokt ska polentan ha en konsistens som fluffig gröt.
  6. Rör ner persilja, parmesanost, olivolja och peppar i polentan. Smaka av med salt.
  7. Pensla en form med olivolja och häll ner den heta polentan i formen. Fördela osttärningarna i ett jämnt lager ovanpå och tryck försiktigt ner dem. Strö över parmesanost och täck genast över formen med ett stort lock eller ett aluminiumfolieark. Låt polentan stå övertäckt i 3-4 minuter så att osten får smälta lite. Strö sedan över pancetta och servera den genast varm med bönorna ovanpå eller bredvid.
Kommentera receptet

Fler goda recept