Krämig kräftsoppa med vitlöksbröd

Krämig kräftsoppa med vitlöksbröd
Foto: TV4

Krämig kräftsoppa med vitlöksbröd

Av: Ture - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Kräftsoppa med morötter, saffran, kräftost och dill. Toppas med kräftstjärtar och serveras med vitlöksbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 8
  • 4 morötter
  • 0,5 g saffran
  • 8 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl crème fraîche
  • 400 g kräftost
  • 1 kg signalkräftor (använd bara stjärtarna)
  • 4 knippen dill
  • 1-2 krm seafood & fish-krydda (efter smak)
  • 1-2 krm salt (eller efter smak)
  • 1-2 krm peppar (efter smak)

Vitlöksbröd

  • 2 msk olivolja
  • 1 baguette
  • 8 skivor ost, valfri
  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök

Gör så här

Soppa

  1. Skala och riv morötterna grovt. Fräs morötterna i olivoljan till de börjar få lite färg, salta och peppra.
  2. Tillsätt vatten, buljong och saffran, rör om och låt sjuda i några minuter. Tillsätt crème fraiche och kräftosten. Krydda därefter rikligt med seafoodkryddan. Smaka av och låt den puttra på svag värme i minst 45 min, ju längre desto godare.
  3. Tillsätt kräftorna någon minut före servering, toppa med en dillvippa.

Vitlöksbröd

  1. Smält smöret och pressa ner vitlöksklyftorna. Skiva baguetten i tjocka skivor och bred på vitlökssmöret. Lägg på två skivor valfri ost. Grädda i ugnen i ca 5 min på 200 grader.