Krämig köttgryta med dillsås

Valio Krämig köttgryta med dillsås
Foto: Valio

Krämig köttgryta med dillsås

21 ingredienser

1,5 h

Krämig och god köttgryta med morot,  lök och dill - eller pepparrotssås.

Ingredienser

portioner
  • 800 g högrev (eller grytbitar)
  • 1 l vatten
  • 1 morot, hackad
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 lagerblad
  • 2 msk kalvfond
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Pepparrotssås

  • 5 dl grönsaksbuljong, utspädd
  • 5 dl Valio Eila® laktosfri matgrädde 10 %
  • 25 g färsk pepparrot, riven
  • 2 msk dijonsenap
  • salt
  • peppar

Dillsås

  • 5 dl kalvbuljong
  • 3 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35 %
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl färsk dill
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär i önskad storlek. Lägg ner i en kastrull och täck med vatten. Koka upp tillsammans med kalvfond och skumma av.
  2. Tillsätt lagerblad, morötter och lök samt kryddor. Låt koka tills köttet är mjukt och mört. Ca 1-1,5h
  3. Servera med antingen pepparrotssås eller dillsås. 5

Pepparrotssås

  1. Koka upp buljongen, tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda ca 10 minuter. Red av såsen till önskad konsistens.

Dillsås

  1. Koka upp buljongen, tillsätt övriga ingredienser förutom dillen. Låt sjuda i ca 10 minuter. Red av såsen med maizena (toppredning) till önskad konsistens. Innan servering rör ner dillen i såsen.