Krämig kantarellsoppa

Kantarellsoppa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Krämig kantarellsoppa

10 ingredienser

Har du hittat de första kantarellerna? Då kan du slå på stort och bjuda på denna skogsdoftande soppa. Den kan lagas både av trattkantareller och av gula sådana. Har du torkade trattkantareller hemma går det åt 1 dl.

Ingredienser

portioner
  • 1 l kantareller
  • 3-4 msk smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 12 dl hönsbuljong
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • salt
  • vitpeppar

Dekoration

  • kantareller, smörfrästa
  • persilja

Gör så här

  1. Putsa svampen. Fräs svampen i smör på svag värme ca 10 minuter. Ta upp några små svampar och spar till garnering. Strö mjölet över svampen och rör om. Spä under omrörning med hälften av buljongen.
  2. Häll svampblandningen i en matberedare eller mixer. Kör till puré. Häll över i en kastrull. Tillsätt resten av buljongen under vispning. Sjud 10-15 minuter.
  3. Vispa samman äggulor och grädde och vispa ner det i soppan. Smaka av med salt och peppar. Låt soppan bli riktigt het men koka inte, då kan den skära sig. Häll upp soppan i varma tallrikar och garnera med smörfräst svamp och en liten kvist persilja.