Kräftsoppa, serveras med en skiva kärlek

Kräftsoppa, serveras med en skiva kärlek
Foto: TV4

Kräftsoppa, serveras med en skiva kärlek

Av: Linda - Sundsvall

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

35m

Värmande soppa, med morötter och kräftost, toppas med handskalade räkor och serveras med vackert vitlöksbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kräftsoppa

  • 3 morötter
  • 3 msk smör
  • 2 tsk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 tub kräftost, à 275g
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 kvistar dill
  • 0,5 kg frysta räkor, med skal
  • 1 krm salt

bröd

  • nybakade portionsbröd, t ex rosenbröd
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök

Garnering

  • 1 citron
  • dill

Gör så här

Kräftsoppa

  1. Skala morötterna och riv morötterna grovt.
  2. Fräs det rivna i smör några minuter.
  3. Rör därefter ner mjöl försiktigt.
  4. Koka upp vattnet och buljongen.
  5. Häll buljongvattnet över morötterna, tillsätt sedan kräftosten och crème fraichen.
  6. Klipp dillen i småbitar och strö över soppan.
  7. Låt det nu koka ihop till en härligt krämig soppa.
  8. Smaka av med salt.

Bröd

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta nu det nybakta portionsbrödet och dela det på mitten.
  3. Ta en pepparkaksform, gärna ett hjärta, och stansa ut den valda formen.
  4. Blanda smöret och pressad vitlök till en härlig mjuk massa.
  5. Smöra sen brödet, lägg brödet på en plåt och grädda några minuter tills brödet fått fin färg, i ca 10 min.

Garnering

  1. Skala räkorna, lägg i räkorna försiktigt i soppan max 1-2min.
  2. Häll upp soppa, lägg i lite extra dill och gör fint på tallriken med citron klyfta.