Kräftsoppa med saffran

Kräftsoppa med saffran
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kräftsoppa med saffran

16 ingredienser

Den här kräftsoppan är mustig med smak av tomat, saffran, grönsaker och vitlök. Servera den med rostade brödkrutonger. En hel kräfta som garnityr ser trevligt ut.

Ingredienser

portioner
  • 16 kräftor (eller 1 burk kräftstjärtar i buljong)
  • 2-3 dl vatten
  • 4 dl vitt vin
  • 2-3 späda salladslökar
  • 1 röd paprika
  • 1 litet fänkålsstånd
  • 2-3 stjälkar stjälkselleri
  • 2 tomater (stora)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5-1 tsk chilipeppar
  • 1,5 dl gröna ärtor
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 klyfta vitlök
  • persilja

Gör så här

  1. Skala kräftorna. Spar stjärtar och stora klor. Krossa skalet och koka det med vatten och vitt vin i 20-25 minuter. Du kan förenkla och ta färdig skaldjursfond. Låt kräftbuljongen stå och svalna. Då sjunker det vita "skummet" till bottnen och du kan hälla av det klara spadet. Om du tar kräftstjärtar i lag använder du lagen från burken.
  2. Skölj och strimla paprikan. Skala och skiva vitlöken. Halvera fänkålsståndet, skär bort rotstocken och strimla den. Skär selleristjälkarna i strimlor. Dela tomaterna, gröp ut fröna och skär i strimlor.
  3. Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Häll i saffran, skivad vitlök och chilipeppar. Rör om och tillsätt paprika. Låt fräsa några minuter. Häll på buljongen. Låt sjuda i 13-14 minuter. Lägg i fänkål, selleri och tomat. Låt koka i ytterligare 3-4 minuter. Lägg i ärter. Koka upp. Dra från värmen och lägg i kräftstjärtar och klor. Krydda med salt och peppar.